Hirdetés

Fontos ügyben született ítélet a kriptobányászokkal kapcsolatban



|

Az energiafelhasználás miatt támadták őket, a bíróság meglepő ítéletet hozott.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban több bitcoint bányásznak, mint bárhol máshol a világon, az energiaéhes kriptobányák elektromos hálózatra, a közösségekre és a környezetre gyakorolt hatásai pedig parázsvitákat váltott ki az emberekből, amik sokszor jogi csatákban végződtek. 

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium (Department of Energy - DOE) a múlt hónapban jelentette be, hogy elkezd adatokat gyűjteni a kriptobányák áramfogyasztásáról és kötelezi a vállalatokat, hogy tegyenek eleget a "sürgősségi adatgyűjtési kérésnek", aminek az iparág képviselői nem örültek. Több csoport is megtámadta a bíróságon az intézkedést: a Texas Blockchain Council és a Riot Platforms is perelt, azt állítva, hogy a DOE megsürgetett felmérése jogellenes. 

Hirdetés

Brian Morgenstern, a Riot Platforms közpolitikai vezetője a Twitteren/X-en így nyilatkozott erről: 

"Nem szabad megengedni, hogy egy ügynökséget politikai okokból fegyverezzünk fel a törvénytisztelő vállalkozások ellen."

Morgenstern bejegyzése azután született, hogy egy texasi kerületi bíró nemcsak ideiglenes korlátozó végzést adott ki, amely megakadályozza, hogy a DOE folytassa az adatgyűjtést, hanem azt is írta, hogy a felperesek valószínűleg sikerrel járnak annak bizonyításában is, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak nem volt elég oka arra, hogy a felmérést sürgősségi adatgyűjtésként engedélyezze. A bíró szerint a felperesek igazolni tudták, hogy azonnali és helyrehozhatatlan kár érné őket, ha a bíróság nem lépne közbe a korlátozó végzéssel. Emiatt a DOE nem gyűjthet adatokat a felmérésen keresztül és nem is oszthatja meg a már összegyűjtött információkat. 

"Örülünk, hogy az amerikai kerületi bíróság megadta a végzést, és várakozással tekintünk a következő meghallgatás elé. A kormány hamis indoklása erre az úgynevezett vészhelyzetre minden amerikait meg kell, hogy riasszon. Amint a bíróság a végzésében megállapította, a kormány intézkedései önkényesek és szeszélyesek, és az intézkedések becsült költségei »rendkívül pontatlanok, ha nem durván félrevezetőek«."

- tette hozzá Morgenstern az említett bejegyzésben, azonban az ügy még nincs lezárva. K orábbi tanulmányok alapján a kriptobányászat igenis negatív hatással van az amerikai energiarendszerre és a környezetre. A Fehér Ház Tudomány- és Technológiaipolitikai Hivatalának 2022-es becslése szerint az iparág működése az Egyesült Államokban nagyjából annyi áramot fogyaszt, mint az ország összes otthoni számítógépe együttvéve, a Scientific Reports 2022-es tanulmánya szerint a Bitcoin-kitermelés energiafelhasználásával és üvegházhatású gázkibocsátásával kapcsolatos környezeti és társadalmi károk globálisan nagyobbak, mint a marhahústermelésé. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.