Hirdetés

Futurisztikus űrhajósruhát villantott a SpaceX



|

Több dolog is kiemeli Elon Musk űripari vállalatának legújabb szkafanderét.

Hirdetés

A NASA tavaly márciusban hivatalosan is leleplezte az elavult, ezzel pedig életveszélyessé vált régi szkafanderének helyébe lépő új űrruháját, most pedig a SpaceX is megvillantotta sci-fibe illető saját fejlesztését. Elon Musk űripari vállalata több szempontból is megpróbál rálicitálni a NASA Holdat célba vevő Artemis-programjához tervezett öltözékre.

A SpaceX állítása szerint a futurisztikus szkafander - a letisztultabb külsőn felül - nagyobb mozgási szabadságot és egy szem elé vetített kijelzőt (head-up displayt) kínál az asztronautáknak. Bár kijelző már a NASA 40 évvel ezelőtti ruháin is volt, igaz, akkor még az űrhajósok csuklójára rögzítve.

Hirdetés

A SpaceX Eva (Extravehicular Activity Suit) névre keresztelt űrruhája ezen változtatna, hiszen a head-up kijelző segítségével az asztronautának le sem kellene vennie a szemét az általa végzett feladatról, mivel folyamatosan látná a fontosabb adatokat.

A ruha mindemellett sokkal karcsúbb, ami nem csak a kényelem, hanem a tárolás szempontjából is fontos, elvégre így sokkal kevesebb helyet foglal. A szkafanderen helyet kapott továbbá egy speciális cipzár is, ami a könnyebb fel és levételt szolgálja, míg a sisakot 3D nyomtatással alkották meg.

A végeredmény valóban egészen futurisztikus - az alábbi videót elindítva erről magatok is meggyőződhettek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.