Hirdetés

Google-appok nélkül jöhet a Huawei Mate 30 Pro, HarmonyOS rendszerrel a P40 Pro, kiakadt a Microsoft



|

Tovább dagad a Huawei-botrány: miközben már a Mate 30 Pro sem kaphat Google-szolgáltatásokat, addig a felháborodott Microsoft szerint Donald Trump tisztességtelenül bánik a kínai céggel.

Hirdetés

Az elmúlt napokban tele volt az internet azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint az új Kirin 990 csúcslapkára építő Mate 30 és Mate 30 Pro okostelefonok hiába mutatkoznak be menetrend szerint és napokon belül, végül Google-szolgáltatások és Google-appok nélkül jelennek majd meg a piacon. Így lesz ez az októberben érkező Huawei Mate X esetében is, ugyanis az amerikai kormány a 2 x 3 hónap haladékot a meglévő készülékek támogatására adta, tehát a Google nem szolgálhatja ki a Huawei új termékeit. 

Hirdetés

Az új készülékek így az Android nyílt forráskódú verzióját használják majd, és nem elég, hogy Google-appok nem lesznek rajtuk, a Play Áruház és a Play-szolgáltatások is hiányoznak majd, pedig az utóbbi kellene sok külsős program működéséhez is. 

Donald Trump és az amerikai vezetés a jelek szerint az októberi megbeszélések során sem enged Kínának a Huawei kapcsán, ezt többször meg is erősítette Trump elnök. Az elemzők szerint a Huawei mindezek miatt komoly visszaesésekre számíthat az eladásaiban. 

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezetője a 2019-es IFA-n elmondta, hogy a gyártó továbbra is kitart az Android mellett, és bár a Mate 30 mobilok nem kapnak Google-appokat, a felhasználók még telepíthetik majd ezeket. Valószínűleg azonban nem mindenkinek lesz kedve és tapasztalata ahhoz, hogy úgy trükközzön, mint a Lineage OS-hez hasonló egyedi ROM-ok használói. 

A Der Spiegelnek Yu elmondta, hogy bár egyelőre maradnak az Android mellett, ha a szigorítások nem enyhülnek, a tavasszal érkező P40 széria már HarmonyOS rendszerrel mutatkozik be. 

Eközben a Microsoft elnöke és jogi igazgatója, Brad Smith a Bloombergnek arról beszélt, hogy szerinte az amerikai kormány és Trump elnök hónapok óta tisztességtelen módon bánik a kínai vállalattal. Smith szerint a kormány veszélyezteti a Huawei fennmaradását, és a mostoha bánásmód mögött álló miérteket és információkat is visszatartja. Érdekesség, hogy korábban az Intel is kiállt a Huawei mellett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.