Hirdetés

Hajléktalanokkal tesztelték a Google arcfelismerőjét



|

Megint személyes adatok miatt szorul a Google: igaz, most egy alvállalkozójuk használt megkérdőjelezhető módszereket.

Hirdetés

A telefonok arcfelismeréses aktiválása ugyan nem újkeletű dolog, de a módszert azért folyamatosan finomítani, pontosítani kell. A Google még júliusban közölte is, hogy amerikai nagyvárosokban önkéntesek segítségével igyekeznek még jobbra faragni a Pixel 4 telefonok biometrikus azonosítási szolgáltatását. Most azonban kiderült, hogy kissé furcsán sikerült mindezt véghezvinni.

Hirdetés

A New York Daily News tudósítása szerint a Google egyik alvállalkozójáról kiderült, hogy eléggé "megúszósan" próbált önkénteseket találni arra, hogy az arcukkal tesztelhessék a funkciót. Az eredeti, hivatalos módszer az lett volna, hogy 5 dolláros ajándékutalványokat ajánlanak fel a vállalkozó kedvűeknek, akik ezért cserébe hagyják, hogy a telefonban is használt arcfelismerő rendszer rögzítse a fizimiskájukat többféle szögből, és ehhez írásban is hozzájárulnak. A beleegyezés szövegében ott figyelt az is, hogy az adatokat kizárólag a fenti feladatra használják, majd a konkrét fotókat törlik és nem adják ki senki másnak.

Viszont most az derült ki, hogy a Randstad nevű külsős cég először tanulókat próbált tömegével becsábítani egy-egy kísérletre, akik egy része életkoránál fogva önállóan nem is adhatott volna beleegyező nyilatkozatot. Aztán pedig mással próbálkoztak: hajléktalanokat szólítottak le és az ő arcukat használták a tesztre, méghozzá úgy, hogy a legtöbb résztvevőnek semmilyen szinten nem jelezték, mi történik a rögzített arcképükkel és pontosan mire is jó ez az egész folyamat. Ez pedig ugyebár komoly személyiségi jogi kérdéseket vet fel.

A cég egyik volt alkalmazottja beszél a cikkben arról, hogy azért váltottak hajléktalanokra, mert "ők valószínűleg nem kérdezősködnek és utólag sem beszélnek az egészről". Egyeseknek azt mondták, egyfajta "szelfis játékhoz" keresnek embereket, majd a kezükbe adták a telefont és csak annyit mondtak nekik, hogy játsszanak vele 5-10 percig, aztán kapnak egy 5 dolláros kupont. Volt, akit konkrétan azzal hálóztak be, hogy egy helyi törvényre hivatkoztak, amely szerint minden 10 dollár alatti ajándékutalványt készpénzre lehet váltani.

A Google állítólag semmit nem tudott a fenti, visszás tesztelési módszerekről, ők csupán annyit kértek az alvállalkozótól, hogy igyekezzen nem csak fehérbőrű alanyokkal dolgozni, hogy az arcfelismerő mindenféle rasszt ugyanúgy kezelni tudjon. A cég pedig a jelek szerint úgy vélte, a hajléktalanok között úgyis sok afroamerikai van, akiket könnyen bepalizhat anélkül, hogy bonyolult papírozásra és magyarázatra lenne szükség. Hivatalos választ egyelőre sem a Google, sem a Randstad nem adott az újságírók megkeresésére, és bár az ügy nem köthető közvetlenül a Google-höz, azért az óriáscég renoméjának biztosan nem tesz jót ez az újabb eset.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.