Hirdetés

Gyorsabb mobilnettel és kapacitásbővítéssel erősít a Vodafone



|

A fejlesztés elő szakasza már meg is valósult.

Hirdetés

Lassan harminc éve osztoznak a folyamatosan bővülő távközlési piacon a hazánkban működő nagy mobilszolgáltatók, melyek erőviszonyait még mindig az szabja meg, hogy melyikük indult el hamarabb, dacára a későbbi átalakulásoknak és tulajdonosváltásoknak. Az elmúlt néhány év mindegyikük számára mozgalmas volt, ám a többségi tulajdonrész állami felvásárlása kapcsán a Vodafone szerepelt a legtöbbet a figyelem középpontjában.

A tulajdonosi körben történt változások óta nem sok lényegi dologról adott hírt a vállalat, ám egy új, a jövőre vonatkozó terveit ismertető bejelentéséből kiderült, hogy időközben komoly fejlesztéseket végzett el. Ez nem is ártott, mivel a versenytársak lényegesen aktívabbak voltak a közelmúltban. A Yettel például tavaly erősített egyszerűbb díjcsomagjaival és felturbózott OtthonNet szolgáltatással, amivel párhuzamosan az 5G hálózatot is fejlesztette.

Hirdetés

A Vodafone az ígéri, hogy még az idei év során lényegesen gyorsabb és stabilabb mobilnetet és jobb hívásminőséget fog nyújtani az ország nagy részén. A későbbi induláson kívül a szolgáltató lemaradását az is fokozza, hogy miután a korábbi brit tulajdonos számára nyilvánvalóvá vált, hogy eladja a tulajdonrészt, nem végzett semmilyen további fejlesztést.

A vállalat szerdai bejelentéséből kiderült, hogy először Debrecenben, majd négy további nagyvárosban is fokozatos kapacitásbővítést folytat a szolgáltató. A még Miskolcot, Nyíregyházát, Veszprémet és Székesfehérvárt érintő fejlesztés a már meglévő 150 bázisállomást tette alkalmassá akár 800 Mbit/s-os mobilnetezésre. A további munkálatok során december végéig még 1500 telephely kapacitását fogják bővíteni. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ezekből mennyi lesz alkalmas 5G-s kommunikációra, mint ahogy az sem, hogy jelenleg hány ilyen állomás van és azok hol találhatók.

A Vodafone Magyarország öt éve elsőként telepített itthon kereskedelmi célú 5G-hálózatot, mely később tovább bővült, főleg amikor az alacsonyabb spektrumokat is bevonták, és a dinamikus spektrummegosztással nagyobbra nőtt a lefedettség. Bár az is igaz, hogy ezekben a körzetekben már lényegesen gyengébb a jel.

A vállalat által tavaly a kormánnyal és a 4iG-val aláírt szándéknyilatkozatban az szerepel, hogy 2028-ig a fővárosban, annak körzetében, a vármegyeszékhelyeken és a főbb közlekedési útvonalak mentén kiépíti az 5G-s hálózatot, ennek keretében pedig 1000 bázisállomáson hajt végre átalakításokat és frissítéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.