Hirdetés

Ha azt hitted, hogy a laposföld-elmélet a legnagyobb marhaság, lehet, hogy tévedtél



|

A "második napot" feltételező összeesküvés-elmélet egy gyenge vicc eredménye.

Hirdetés

Néhány évtizeddel ezelőtt még a többség megmosolyogta a pletykamagazinok legócskább fogásait, amiben olyan blőd állításokat fogalmaznak meg, amiről egy nyolc osztályt végzett ember teljes bizonyossággal megállapíthatta, hogy nem igazak. Az információs dömping, amit okoseszközeink hoztak el mindannyiunk háztartásába, viszont olyan természetességgel ontja elénk a híreket, hogy ember legyen a talpán, aki mindig meg tudja állapítani, hogy mi igaz és mi nem.

A technológia annyival előzte meg a befogadására való alkalmasságot, illetve a valótlan információkkal szembeni immunitás kiépülését, hogy lassan jóvátehetetlen, ami a tömegkommunikációnak ezen a szintjén történik. Egymásnak ellentmondó világnézetek, párhuzamos valóságok nehezítik meg a mindennapos ismeretszerzésünket, és lassan joggal érezhetjük azt, hogy szinte minden relatív.

Bár a klasszikusok - mint a laposföld, vagy az autizmust okozó oltások - még mindig nagy sikernek örvendenek, gyakran indulnak új eszement elméletek hódító útjukra a világhálón. Egy ilyen az is, miszerint két napunk van a Naprendszerben.

Hirdetés

Az új konteó lényegében azt állítja, hogy naprendszerünk középpontja mögött egy további csillag is rejtőzik, amit helyzeténél fogva sosem látunk. A hiedelmet vallókat tömörítő Facebook-csoport, a Nibiru Followers Anonymus tele van olyan posztokkal, melyek állítólag bizonyítják a második nap létezését.

A leggyakoribb magyarázatuk szerint az elméletet egyértelműen igazolja a Nap körül gyakran megjelenő fénykör, "glória", ám ez egy ismert légköri jelenség, a "napudvar" eredménye. Ez az általában fehér, de néha színes fénykör annak eredményeként jön létre, hogy a Nap vagy a Hold fénye megtörik a légkörben lévő bárányfelhők jégkristályain.

Az összeesküvés-elmélet meglepő módon nem tudatos megtévesztés, hanem egy rosszul sikerült vicc miatt ragadt meg a köztudatban. 2016-ban egy csillagász, Paul Cox, élőben közvetítette a Merkur átvonulását a Nap felett.

Mikor egy optikai hiba miatt még egy tűzkorong megjelent a felvételen, Cox - nem sejtve a következményeket - elsütötte azt az ócska viccet, hogy ez a naprendszerünk kettes számú csillaga, ami közvetlen a Nap mögött szokott megbújni. Sajnos a felvétel nemcsak a csillagászathoz legalább alapszinten értők figyelmét kelte fel, hanem azokét is, akiknek nem esett le a poén.

Bár az elméletet számos nyilvános adat és ismeret egyértelműen cáfolja, az megtalálta az utat az erre fogékony rétegekhez. Olyanokhoz, akiket nem hat meg az, hogy minden, amit a világ és szűkebb környezetünk, a Naprendszer működéséről tudunk, az ellentmond a "két nap"-elméletnek. Ezek mind olyan információk, melyek hozzájárultak más tudományos felfedezésekhez is, amelyek így már kölcsönösen igazolják egymást.

Ez nem az első olyan elmélet, amit egy vicc indított el. A mára tömegek által igazságnak gondolt QAnnon összeesküvést is egy mémoldal ironikus posztjait komolyan vevő emberek terjesztették el abban a hiszemben, hogy senki nem fogja túl komolyan venni. Ezzel szemben a konteó kis híján polgárháborút robbantott ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.