Hirdetés

Hatalmas kobaltrohamra készül az Apple



|

Az elektromos autók népszerűségrobbanása miatt közvetlenül szerezne be több ezer tonna ilyen fémet a cég, hogy biztosítsa az akkumulátor-utánpótlást az iPhone-okhoz.

Hirdetés

Sokak szerint az elektromos autók népszerűségrobbanása elkerülhetetlenül közeledik - mindennek a hatását az okostelefonok gyártói is érzik, egyre nagyobb a kereslet ugyanis az olyan erőforrásokra, amelyek a lítiumionos akkumulátorok gyártásához kellenek. 

Hirdetés

Egyes gyártók igyekeznek proaktív módon kezelni ezt a problémát. Az Apple állítólag megbeszéléseket folytat a kobalt közvetlen beszerzéséről, a fémet egyenesen a bányákból venné meg a cég. Ezzel biztosítaná az akkumulátorok előállításához szükséges kobaltmennyiséget, és elkerülné, hogy az alapanyag ára váratlanul megemelkedjen, amikor egy gyártó a Tesla riválisaként lépne piacra. 

Az Apple a világ egyik legnagyobb kobaltfelvásárlója, de eddig beszállítókon keresztül jutott hozzá a fémhez. Most közvetlenül vásárolna több ezer tonnát a következő 5 évre. Egy tonna jelenleg legalább 80 000 dollárba kerül. 

Egy átlagos okostelefon akkumulátorához nagyjából 8 gramm finomított kobaltot használnak fel, miközben az elektromos autók sokkal nagyobb akkumulátoraihoz legalább 8 kilogramm kell. Az elektromos autók népszerűsége miatt jól látszik, hogy az Apple hamar szorult helyzetben találhatná magát. A jelentések szerint más óriások is szeretnék több évre bebiztosítani a kobaltutánpótlást: a Samsung mellett a BMW és a Volkswagen is hajrába kezdtek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.