Hirdetés

Hibás Windows 10 frissítést szállított a Microsoft, de hónapok óta nem hajlandó javítani



|

A redmondiak látványosan tesznek az érintett Windows 10 felhasználók problémájára.

Hirdetés

A Microsoft jó előre beharangozta, hogy 2025. október 14-én leállítja a Windows 10 támogatását, amit ugyan némi pénzmag ellenében meg lehet majd hosszabbítani, de a hivatalosan erőltetett forgatókönyv továbbra is a minél előbbi átváltás a Windows 11-re, még ha a legfrissebb statisztikák alapján inkább az ellenkező irányba mozdulnak is a felhasználók. A töretlenül népszerű Windows 10 elhagyását eddig a forgalmazás és a funkciófrissítések leállításával igyekeztek ösztönözni a rendmondiak, egy félresikerült frissítés története viszont most rávilágít, hogy akár a támogatás szándékos elhanyagolását is furkósbotként használhatja a vállalat.

Nemrég ugyanis a Windows Latest felhívta rá a figyelmet, hogy a Microsoft három hónapja nem hajlandó javítani egy beragadt biztonsági frissítést, ezzel pedig nemcsak az eredetileg patchelni szándékozott sebezhetőségnek teszi ki az érintetteket, hanem a további update-eket is blokkolja, ami rendkívül kellemetlenné teszi a hibát.

Hirdetés

Egész pontosan a januárban kiadott KB5034441-es számú fixről van szó, ami a CVE-2024-20666-os sérülékenységet akarta befoltozni a helyreállítási partícióval rendelkező rendszereken. A hiba lehetővé teszi, hogy a BitLocker titkosítás megkerülésével illetéktelenek kódolt adatokhoz férjenek hozzá, vagyis egy komoly problémáról van szó, csakhogy számos felhasználónál nem települt a KB5034441-es csomag, mivel a rendszer 0x80070643-as hibakódot dobva alaptalanul kevesli a rendelkezésre álló szabad tárhelyet.

Az érintettek értesítették a Microsoftot, amely egy sebtében kiadott támogatási dokumentumban azt ígérte, hogy szállítja a szükséges javítást, ám ez azóta sem következett be. Ehelyett az érintetteknek két kerülőútra kell hagyatkozniuk, a helyreállítási partíció méretének növelésével vagy a BitLocker-sérülékenység PowerShell szkripttel végrehajtott manuális befoltozásával.

Túl viszont azon, hogy ezek egyike sem kényelmes megoldás, még csak nem is működnek mindenkinél, amiről a felhasználói panaszok nyomán Redmondban is tudnak, mégsem adják ki az elmaradt javítást. Most pedig a Windows Latest egy olvasója a támogatással folytatott egyeztetése nyomán azt állítja, hogy a Microsoft nem is tervezi a probléma megoldását a közeljövőben, miközben a fent linkelt dokumentumban továbbra is az áll, hogy jönni fog a patch.

Magyarán az érintettek meg vannak lőve a hibás frissítéssel, de ha még különböző kerülőutakkal át is tudják hidalni a problémát, az eset arra utal, hogy a Microsoftnál már igencsak őrlángon éghet a Windows 10 támogatása, miközben a többi verzióhoz képest még mindig közel 70%-os az operációs rendszer piaci részesedése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.