Hirdetés

Hisense 55E7KQ Pro LCD-tévé teszt - a megfizethető gamertévék előfutára?|

Nem túl drága tévét szeretnél, ami játékra is alkalmas? Az E7K jó jelöltnek tűnik. Megnéztük, tényleg az-e.

Hirdetés

Nem vitás, hogy ha egy olyan tévét szeretnél, amely minden területen a legjobb minőséget nyújtja, akkor valamilyen OLED-re kell, hogy essen a választásod - viszont rengetegen vannak, akik nem engedhetik meg magunknak, hogy 4-500 ezer forintos tévét vásároljanak. Számukra jó átmenetet jelent a QLED, amely az LCD-technológiából hozza ki a maximumot. Mostani tesztünk alanya ebből adódóan nem tartozik a legolcsóbbak közé, de kis szerencsével 200 ezer forint körül hozzájuthatsz, ami azért elég barátinak tűnik. Ebből a rövid bevezetőből már kitalálható, hogy a Hisense E7K Pro sorozat is QLED-panelt használ, de a széria nemcsak ezért tűnik jó választásnak, hanem azért is, mert HDMI 2.1 csatlakozói révén a 144 Hz-es képfrissítést is támogatja, valamint HDR-képes is. Megnéztük közelebbről, mit tud ez a tévé.

Kívül

Kezdjük rögtön azzal, hogy hozzánk a széria legkisebb tagja érkezett, ám ezzel együtt is nagy a tévé, hiszen a "belépő" is 55 colt jelent; a két nagyobb testvér 65 és 75 colos képátlóval rendelkezik. A trendek nem változnak, így a tévék dizájnja továbbra is egy kaptafára készül. Ennek megfelelően a Hisense 55E7K sorozat is keret nélküli kialakítást kapott, kávát csak az alsó részen találsz. Ez az alsó sáv fémhatást kelt, amivel elegáns megjelenést kölcsönöz a tévének. A baj csak az, hogy a talpak csúnyák (de legalábbis nem elég kecsesek), lerontva ezzel az összhatást. Nagy gond persze nincs, ráadásul ha a tévét a falra tudod szerelni, a talpakra nincs is szükség.

A készülék nem különösebben vékony, és nemcsak OLED-tévével összehasonlítva mondhatjuk ezt el róla, hanem akkor is, ha az összehasonlítás alapját más LCD-tévék képezik. Ennek persze oka is van, mégpedig az, hogy a háttérvilágítás direkt, azaz a LED-ek a panel mögött helyezkednek el, némi extra helyet igényelve ezzel. Sőt, nemcsak a fényforrások, hanem a hangszórók is a szokásosnál nagyobb helyen terpeszkednek, hiszen az átlagosnak számító 20 wattos sztereó rendszer helyett ebben a tévében 2.1-es, 40 wattos hangszórótrió működik. A mélynyomó ugyanakkor hátrafelé sugároz és a tévé közepén van, így nem biztos, hogy a legjobb megoldás ezt a modellt szorosan a falra tapasztani.

Ha már így alakult, a tervezők legalább arra is gondoltak, hogy a csatlakozók nagy részét úgy helyezzék el, hogy azok oldalra nézzenek. És valóban így tesz mind a négy HDMI csatlakozó és az egyik USB port is - ezeket tehát könnyű elérni. Hátrafelé az Ethernet port, az optikai hangkimenet és a második USB néznek mindösszesen. Természetesen vezeték nélküli kapcsolatra is képes a tévé, e tekintetben a Wi-Fi-re és a Bluetooth adapterre egyaránt támaszkodhatsz.

Hirdetés

Belül

Az 55 colos panel VA-technológiát használ, ez az átlagosnál jobb feketét és kontrasztarányt sejtet. A szép színekről kvantumpontok gondoskodnak (QLED), a játékélményt pedig a 144 Hz-es képfrissítés hivatott emelni. Itt annyi kiegészítést azért tennénk, hogy a 144 Hz-es képfrissítést 4K-felbontással együtt csak két HDMI csatlakozóval tudod használni, mert a négy bemenetből csak kettő támogatja a HDMI 2.1 szabványt.

Az elektronika több olyan funkcióval is rendelkezik, amelyek főleg a játékoknál lehetnek hasznosak; a 144 Hz-es képfrissítés mellett van például VRR-támogatás (AMD FreeSync), valamint ALLM is. Utóbbi a játékok automatikus felismerését követően kikapcsolja a képjavítók többségét, így 10 ms körüli input lag érhető el - ez nagyon jó eredménynek számít, a legtöbb játéknál legfeljebb egy képkockányi késést jelent csupán. Van HDR is, egy újabb képesség, ami nemcsak filmeknél, hanem játékoknál is hasznos lehet. A tévé minden formátumot támogat, így nemcsak a HDR10/10+ anyagokat kezeli, hanem a Dolby Digital és HLG szabványokat is, sőt a Dolby Vision játékra optimalizált verzióját sem veti meg.

Ami a vezérlést illeti, a távirányító felépítése alapján inkább alapmodellnek tűnik, de a fontos funkciók mind megtalálhatók rajta. A menüben sem csalódtunk: az LG-től ellesett módi szerint a játékhoz köthető beállításokat a Hisense is összeszedte, így azok egyetlen központi helyről, egy "Játék vezérlőpultról" (Game Bar) is elérhetők. Sokféle paramétert lehet itt állítani, például tudod javítani sötét helyeken a részletességet.

Képminőség

A tévé egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy QLED panelre épül, de nem elhanyagolható persze az sem, hogy a LED-ek a panel mögött helyezkednek el. Ez utóbbi azért fontos, mert papíron nagyobb fényerőt és jobb fényerő-eloszlást ígér. Nos, ezt a tévé a gyakorlatban viszont csak hellyel-közzel tudja hozni. A legnagyobb fényerő ugyanis megáll 350 nitnél (cserébe viszont legalább a kontraszt tényleg jó, 2600:1-es értéket mértünk), és a fényerő egyenletességét sem sikerült tökéletesen belőni. A feketék ezzel együtt sem rosszak, igaz attól messze vannak, mint amire egy OLED-tévé képes. A színek szépek, alapjáraton is valósággal "leugranak" a tévéről, viszont nem túl pontosak, szinte bármelyik színprofilt is választjuk ki. Némi gépészkedés árán 3 alá hozható szerencsére a deltaE értéke, így a pontosság azért korrigálható - ennek ára viszont az, hogy a színek veszítenek dinamikájukból. A részletesség a fényes területeken jó, a sötét helyeken viszont némi zaj figyelhető meg. Ez különösen igaz a Filmmaker módra, amely színhelyesség alapján a legpontosabb, viszont feketében a leggyengébb opció.

Az alacsony fényerőt pár sorral fentebb már említettük, ez szerencsére nem okoz azért nagy problémát, mert a teljes kijelzőt tükröződésmentes bevonattal látták el, így a kép fényes szobában is jól látható. A HDR szempontjából azonban kihagyott ziccer a dolog, az legalábbis biztos, hogy a Hisense tévéje azt a fényerő szintet nem tudja hozni, mint a Samsung QLED-tévéi. Igaz, jóval olcsóbb is azoknál.

Amit érdemes megemlíteni, az az, hogy a tévé mesterséges intelligenciát is használ a kép feljavításakor, amelynek hatása leginkább 240p-s filmeknél figyelhető meg, de jól teljesít alacsony felbontású anyagok felskálázásakor, illetve akkor is, amikor az utánhúzást kell hatékonyan csökkenteni.

A hangminőség bőven jobb az átlagosnál, de azért azt látni (hallani) kell, hogy egy hangprojektorral a Hisense 55E7K sem tudja felvenni a versenyt. Szép dolog a 40 wattos teljesítmény, és az is, hogy a mélyek egy tévéhez képest teltnek mondhatók, de azért komoly filmnézéshez hang szinten, ez a tévé is kevés. A beépített hangszórók egyébként Dolby Atmos támogatással is rendelkeznek, ha pedig külső rendszer felel a hangkeltésért, akkor hozzá az eARC-képes HDMI-n keresztül juthat el az adatfolyam.

Az okostévé rendszer ellátja a feladatát, hiszen a fontosabb streamingszolgáltatók alkalmazásai megtalálhatók benne, de rugalmasságban és funkciókban az Android, a webOS és a Tizen mögött marad.

Hisense 55E7KQ Pro

A Hisense E7K Pro sorozat is QLED-panelt használ, de a széria nemcsak ezért tűnik jó választásnak, hanem azért is, mert HDMI 2.1 csatlakozói révén a 144 Hz-es képfrissítést is támogatja, valamint HDR-képes is.
 • 55 colos képméret
 • VA-panel, QLED
 • LED-es háttérvilágítás
 • 144 Hz-es képfrissítés
 • 4K felbontás
 • 4× HDMI (2× HDMI 2.1)
 • 2× USB (1× USB 3.0)
 • Négymagos processzor mesterséges intelligenciával
 • Game Bar funkció
 • HDR (HDR10/10+, Dolby Vision)
 • Dolby Atmos támogatás
 • 2.1-es hangrendszer
PRO
 • 4K felbontás
 • 144 Hz-es képfrissítés
 • Jó kontrasztarány
 • Jó hangminőség
Kontra
 • Alacsony maximális fényerő
 • A fényerő eloszlás lehetne egyenletesebb
 • A színek pontossága lehetne jobb
            Array
(
  [gameinfo_id] => 8613
  [topic] => 1
  [group] => 31
  [gameinfo_name] => Hisense 55E7KQ Pro
  [gameinfo_name_alias] => 
  [gameinfo_platform] => 
  [gameinfo_gamestyle] => 
  [publisher_id] => 0
  [developer_id] => 0
  [manufacturer_id] => 377
  [gameinfo_game_released] => 0
  [gallery_id] => 0
  [gameinfo_description] => 
  [gameinfo_date] => 2023-11-27 22:55:45
  [gameinfo_webpage] => https://hisense.co.uk/tvs/all-tvs/e7k-pro/
  [gameinfo_tags] => Hisense
  [gameinfo_url] => hisense-55e7kq-pro
  [gameinfo_pro] => 4K felbontás
144 Hz-es képfrissítés
Jó kontrasztarány
Jó hangminőség
  [gameinfo_kontra] => Alacsony maximális fényerő
A fényerő eloszlás lehetne egyenletesebb
A színek pontossága lehetne jobb
  [gameinfo_data] => 55 colos képméret
VA-panel, QLED
LED-es háttérvilágítás
144 Hz-es képfrissítés
4K felbontás
4× HDMI (2× HDMI 2.1)
2× USB (1× USB 3.0)
Négymagos processzor mesterséges intelligenciával
Game Bar funkció
HDR (HDR10/10+, Dolby Vision)
Dolby Atmos támogatás
2.1-es hangrendszer
  [gameinfo_gs_rating] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_performance] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_display] => 7
  [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
  [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
  [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
  [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
  [gameinfo_pcw_awards] => Array
    (
      [0] => 
    )

  [gameinfo_price] => 
  [gameinfo_forum_url] => 
  [gameinfo_embed] => 
  [gameinfo_quote] => A Hisense E7K Pro sorozat is QLED-panelt használ, de a széria nemcsak ezért tűnik jó választásnak, hanem azért is, mert HDMI 2.1 csatlakozói révén a 144 Hz-es képfrissítést is támogatja, valamint HDR-képes is.
  [gameinfo_format] => 
  [gameinfo_pegi] => 
  [gameinfo_pegi_descriptor] => 
  [gameinfo_multiplayer_online] => 
  [gameinfo_multiplayer_offline] => 
  [gameinfo_numofplayers] => 
  [gameinfo_pack] => 
  [gameinfo_language] => 
  [gameinfo_subscription] => 0
  [gameinfo_important] => 0
  [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
  [gameinfo_collectors_edition] => 0
  [gameinfo_need_internet] => 0
  [gameinfo_cover] => 
  [gameinfo_screenshot1] => 
  [gameinfo_screenshot2] => 
  [gameinfo_screenshot3] => 
  [gameinfo_screenshot4] => 
  [manufacturer] => Array
    (
      [manufacturer_id] => 377
      [manufacturer_name] => Hisense
      [manufacturer_url] => 
      [manufacturer_link] => http://global.hisense.com/
      [link] => /gyarto/
    )

  [link] => /termekinfo/hisense-55e7kq-pro-8613.html
  [gameinfo_pro_list] => Array
    (
      [0] => 4K felbontás
      [1] => 144 Hz-es képfrissítés
      [2] => Jó kontrasztarány
      [3] => Jó hangminőség
    )

  [gameinfo_kontra_list] => Array
    (
      [0] => Alacsony maximális fényerő
      [1] => A fényerő eloszlás lehetne egyenletesebb
      [2] => A színek pontossága lehetne jobb
    )

  [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
            
 • Ár/Érték:

  9

 • Anyagminőség:

  9

 • Extra funkciók:

  8

 • Kijelző:

  7

 • Kinézet:

  9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.