Hirdetés

Hivatalos: eljárást indít a GVH a Temuval szemben



|

A Gazdasági Versenyhivatal összegezte a közelmúltban beérkezett panaszokat, és megkezdi a versenyfelügyeleti eljárást.

Hirdetés

A Temu az új Wish: a közelmúltban felfutó vállalkozás ugyancsak ócska, de legalább olcsó kacatokkal árasztja el a világot. A Whaleco Technology Limited nevű, Írországban bejegyzett cég platformjáról jóformán még az is hallott, aki blokkolja a hirdetéseket, hiszen minden fronton reklámozza erősen vegyes termékkínálatát.

A Gazdasági Versenyhivatal, avagy GVH bejelentette, versenyfelügyeleti eljárást indít a Whaleco Technology Limiteddel szemben, ugyanis több bejelentés is érkezett a cég "intenzív kereskedelmi gyakorlata" miatt.

"A rendelkezésre álló információk és adatok alapján az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, ami alkalmas lehet arra, hogy megtévessze a fogyasztókat. A vállalkozás az általa értékesített termékek esetében »akár 95%« (vagy magasabb) mértékű kedvezményeket kommunikál bizonyos termékkategóriákra, azonban ilyen mértékű kedvezmény a kategóriára történő kattintással nem lelhető fel a találatok között."

Hirdetés

A GVH azt is sérelmezi, hogy - sok más online platformhoz hasonlóan - a Temu is alkalmazza azokat a sürgető jellegű tájékoztatásokat, amelyek nyomást helyeznek a felhasználókra. Ilyen például az, hogy kiemelik, egy adott termékből már csak kevés érhető el, vagy valaki más épp akkor vett egyet belőle, sokan a kosarukba rakták, netán hogy X-en adtak 5 csillagos értékelést a közelmúltban.

Megtévesztőnek találják azt is, hogy a vallott értékek között szerepel a "Társadalmilag felelősségteljes - Jót tenni a világgal" kijelentés, miközben a termékek valószínűleg nem a környezetvédelem szem előtt tartásával készülnek és jutnak el a fogyasztókhoz.

A GVH elnöke felszólítást küldött egy a Temu termékeit is népszerűsítő magyar influenszernek, hogy "hozza összhangba hirdetési tevékenységét a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénnyel", továbbá felhívta minden más tartalomgyártó figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a reklámozással kapcsolatos szabályok betartására.

Az eljárás megkezdése nem jelenti, hogy a Temu valóban vétkes. Az eljárás várhatóan három hónapon belül lezárul, de indokolt esetben kétszer két hónappal meghosszabbítható. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.