Hirdetés

Hivatalos: jönnek iPhone-okra az alternatív alkalmazásboltok és böngészők



|

Az Apple az iOS 17.4-gyel kinyitja a kapukat - igaz, az EU nyomása miatt nem is tehet mást.

Hirdetés

Az Európai Unió számos olyan változtatásra kényszeríti az általában a saját útját járó Apple-t, amire ha nincs rajta nyomás, soha nem kerít sort a cég. A Lightning csatlakozó elengedése és az USB-C-re váltás után a következő az alternatív alkalmazásboltok engedélyezése, ami miatt a vállalat aggodalmát fejezte ki közleményében, de megígérte, mindent megtesz a felhasználók védelme érdekében.

Az EU területén élő iPhone-felhasználók a digitális piacokról szóló jogszabály következtében márciustól, az iOS 17.4 megjelenését követően az alábbi változtatásokra számíthatnak:

  • Megjelennek alternatív appboltok, melyeken keresztül iOS-es alkalmazások lesznek elérhetők.
  • Elérhetővé válnak keretrendszerek és API-k a WebKittől eltérő böngészőmotort használó böngészők számára (így jöhet például teljes értékű Chrome, Edge vagy Firefox is).
  • Lehetőség nyílik arra, hogy az előfizetéses játékszolgáltatásokat ne csak böngészőből érhessék el a felhasználók, és ezek láthatóságát az Apple növelni fogja, elérhetőségüket egyszerűbbé teszi, így például a Netflix játékait sem kell egyesével letölteni az App Store-ból.
  • A fejlesztők az NFC-technológiát használhatják saját banki és pénzügyi alkalmazásaikkal, így nem csak az Apple Pay-jel lehet majd érintés nélkül fizetni
Hirdetés

Ezzel együtt az alkalmazásboltoknak és appoknak át kell esniük egy ellenőrzésen, mielőtt elérhetővé válnának a platformra (appoknál mindegy, hogy az App Store-on vagy más alkalmazásbolton keresztül érkeznek), továbbá kötelező lesz leírással és képekkel egyértelműen bemutatni, melyik program mire jó. A kártékony  kódot tartalmazó alkalmazásokat az Apple rendszerszinten fogja tudni letiltani.

Ugyanakkor a cég hozzátette, hogy olyan alkalmazásokat, amik átverik, kihasználják a felhasználókat, vagy káros tartalmakat kínálnak, nem tudják szabályozni, ahogy azt sem, hogy a Safaritól eltérő böngészők milyen hatással vannak a rendszer teljesítményére, az akkumulátor élettartamára. Az iOS 17.4 telepítése után, a böngésző indítását követően felugrik majd egy ablak, amiből kiválaszthatjuk, melyik legyen az alapértelmezett kapunk az internethez.

A fejlesztőknek ugyancsak lesz dolga, viszont annak mindenképp örülhetnek, hogy 10%-ra csökken a kisebb elérésű appok után fizetendő sarc, és 17% lesz azok esetében, amelyek nem az Apple saját fizetési rendszerét használják (akik igen, azok +3%-kal számolhatnak). Van viszont egy olyan csavar, hogy ha egy alkalmazást több mint 1 millióan töltenek le, annak minden ezen felüli telepítéséért 0,5 eurót kell leadnia a fejlesztőknek az Apple részére, ám ha egy felhasználó egy éven belül újratelepíti az appot, az összeg nem vonódik le ismét. Ehhez egy hasznos kalkulátort is készítettek.

További, a fejlesztők számára érdekes részletek a közleményben olvashatók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.