Hirdetés

Hivatalos: szigorúbb szabályokat kell bevezetnie a Sheinnek, a Temu is bajban lesz?



|

Az Európai Unió nem hagyja, hogy ellenőrizetlenül növekedjen tovább a kínai szolgáltató, a Temu pedig a következő lehet a sorban.

Hirdetés

Az Európai Unió illetékes szervei és a tagállamok még 2022-ben fogadták el a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (Digital Services Act, DSA), amely különböző piacokon nyomuló online közvetítőkre és platformokra vonatkozik, mindenekelőtt az illegális és káros webes tevékenységek, illetve az álhírterjesztés megakadályozását célozva.

Az idei évtől kötelező érvényű DSA értelmében az Európai Bizottság több szolgáltatást is úgynevezett online óriásplatformként (Very Large Online Platform, VLOP) definiált, szigorúbb szabályokat léptetve életbe a kategória képviselői számára. Ahogy arról két hete mi is hírt adtunk, az európai piacra az utóbbi években betört Shein és Temu áruházak időközben olyan népszerűek lettek, hogy rájuk is alkalmazni kellene a DSA-t, ami az előbbi esetében most hivatalossá is vált.

Hirdetés

Az Európai Bizottság ugyanis közleményben tudatta, hogy értesítette a Sheint a VLOP-vá való átminősítéséről, az üzemeltetőnek pedig a továbbiakban négy hónapja marad, hogy a digitális piacokról szóló jogszabályhoz igazítsa az áruház működését. A kínai platform elsősorban dömpingáron mért divatcikkeket forgalmaz, a saját bevallása alapján pedig 2023 augusztusa és 2024 februárja között már havi átlag 108 millió felhasználója volt.

Ez jócskán felülmúlja a DSA-ban meghatározott 45 milliós limitet, így nem meglepő, hogy a Bizottság végül bejelentette az átminősítést. Az augusztus 24-i határidő lejártáig fast fashion webshopnak számos lényegi intézkedést kell meghoznia, melyek a teljesség igénye nélkül a következők:

  • A Sheinnek évente elemzést kell készítenie a jogsértő tartalmak és termékek terjesztéséről, valamint a szolgáltatásából és a kapcsolt rendszerekből eredő kockázatokról.
  • A platformnak intézkedéseket kell bevezetnie az olyan kockázatok kezelésére, mint például a hamisított áruk, a nem biztonságos termékek és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő termékek jegyzékbe vétele és értékesítése.
  • Az áruház által elkészített éves kockázatértékelési jelentéseknek kifejezetten értékelniük kell a fogyasztók egészségére és biztonságára gyakorolt esetleges káros hatásokat, különös tekintettel a kiskorú felhasználók fizikai és mentális jóllétére.
  • Intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy megvédjék a fogyasztókat a nem biztonságos vagy illegális áruk vásárlásától, különös tekintettel az olyan termékek értékesítésének és forgalmazásának megakadályozására, amelyek károsak lehetnek a kiskorúakra nézve.
  • A Sheinnek meg kell felelnie az átláthatósági követelményeknek, beleértve a tartalommoderálási döntésekről és a kockázatkezelésről szóló átláthatósági jelentések hathavonta történő közzétételét, valamint a rendszerszintű kockázatokról és az ellenőrzési eredményekről évente egyszer készített jelentéseket.
  • A platformnak minden évben független külső ellenőrzésnek kell alávetnie magát a DSA-nak való megfelelést illetően.

A Shein számára különösen a hamis termékek elleni harc bizonyulhat nagy kihívásnak, a filléres portékákkal dolgozó kínai áruház ugyanis hemzseg a hamisított árucikkektől. A e-kereskedelmi szolgáltató a továbbiakban az ügyben illetékes ír digitális szolgáltatási koordinátorral fog együttműködni a megfelelő regulák kialakításán, a Bizottság pedig felügyeli a folyamatot. A kérdés már csak az, hogy a Temu vajon mikor kapja meg a maga "behívóját", hiszen korábban a rivális platform is 75 millió havi aktív átlag felhasználóról számolt be.

Az Európai Bizottság egyébként eddig összesen 23 platformot és keresőmotort nyilvánított VLOP-vá, a listán olyan szolgáltatókkal, mint az Instagram, a TikTok, a Twitter vagy az AliExpress.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.