Hirdetés

Huawei Mate 50 Pro teszt - telefonba csomagolt fényképezőgép



|

A legújabb Mate csúcsmodell megállja helyét a konkurensek között és még az örökségéről sem feledkezett meg. de elég ennyi a nagy visszatéréshez?

Hirdetés

Alig néhány évet kell visszatekintenünk, amikor is a Huawei komolyan szorongatta az Apple-Samsung duót a piacon. Az amerikai szankciók azonban derékba törték a nagyszabású terveket, és nagyjából két évnek kellett eltelnie, hogy a Huawei ismét egy olyan telefonnal jelentkezzen, ami a legnagyobb vetélytársakat hívja ki kézitusára.

Teljes modernizálás

A Mate 50 Pro abszolút prémium telefon, ez már első pillantásra egyértelmű. A minőségi, IP68-as készülék előlapját egy nagy fényerejű, 6,74"-os, 120 Hz-es AMOLED-kijelző foglalja el, ami waterfall-jelleggel a két hosszanti oldalra is ráhajlik. A telefont a ma legjobbnak számító Snapdragon 8+ Gen1 SoC hajtja és a tesztek alapján elmondhatjuk, hogy bár van nála gyorsabb mobil, itt legalább a melegedés miatti komoly lassulástól nem kell tartanod, vagyis a throttling nem lassítja váratlanul és drasztikusan a telefont.

A kijelzőt - amit felül, középen egy viszonylag nagyméretű szenzorsziget tör meg - saját fejlesztésű Kunlun üvegborítás védi a karcoktól, hátul pedig szintén üvegborítást találhatsz, ami prémium érzetet nyújt. Furcsa módon a memóriából csupán 8 GB-ot választhatsz, a manapság divatos 12/16 GB-os opció nem elérhető a Mate 50 Prónál. Tárhelyből 256 GB áll rendelkezésedre, amit NM (Nano Memory) kártyával azért még bővíthetsz. Az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alatt rejtőzködik és optikai, van infraport, sztereó hangzás és 3D-s arcfelismerés is.

Hirdetés

A telefont egy 4700 mAh-s akkumulátor látja el, amit a dobozban található 66 wattos töltővel viszonylag gyorsan tudsz teletölteni. Elérhető a vezeték nélküli töltés is, ami szintén igen gyors, 50 wattos, emellett pedig a telefon 5 wattos visszatöltésre is rávehető, ha éppen erre lenne nagy szükséged.

A Mate 50 Prót Android 12-re ültetett EMUI 13 hajtja. Ez az operációs rendszer elviekben tökéletesen kompatibilis minden androidos appal, ám a gyakorlatban ezen a mobilon sincsen GMS, vagyis Google szerviz. Ezt orvosolandó a Huawei sokat fejlesztett az AppGallery-n, amiben már nagyon sok app megtalálható - ha valami épp nem natívan, akkor olyan sideload megoldással, ami elegáns és kényelmes.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az AppGallery rendszere a frissítést is intézi. Ami viszont használja a Google ökoszisztémáját, az nem fog futni, csupán kerülőutakkal. Ennek Gspace a neve és a nagy trükkje, hogy feltelepít minden GMS-hez szükséges komponenst a telefonodra, majd egy régebbi, még Google-támogatott Huawei mobilnak adja ki magát a többi szoftver felé. Ezzel együtt már elérhető a Play Store és minden Google app is a mobilodon.

Fényképezőgép telefonnak álcázva

Korábban megszokhattuk, hogy a Huawei mobilok kiemelkedően jó fotós képességekkel rendelkeznek és ez szerencsére a Mate 50 Prónál sincsen másképp. A Leica-együttműködésnek ugyan már vége, de a saját fejlesztésű XMage-rendszer nagyon jó eredményekre képes. Az optikai képstabilizátorral felszerelt, 50 MP-es főkamera ráadásul egy különleges trükkre is képes: az apertúráját f/1.4 és f/4.0 között mechanikusan képes változtatni. Ez profi gépekhez hasonló bokeh-effektet ad, ami sokkal látványosabb, mint a szoftveres megoldások, ha pedig portékat fotózol, az eredmény nagyon meggyőző tud lenni. Automatikus módban mindezt intézi a telefon, de Pro módban te is beállíthatod a megfelelő értéket tíz lépésben.

Szintén optikailag stabilizált a 64 MP-es, 3,5×-es zoomra képes, periszkópos telefotó kamera, amivel veszteségmentes, éles és tiszta képeket lehet készíteni, ha pedig stabilan tudod tartani a kamerát (vagy állványt használsz) akár 100×-os nagyítást is aktiválhatsz. Persze az eredmény itt már nem éppen kifogástalan, de azért 10×-es zoomig viszonylag jók és élvezhetők a képek.

Ezeket egy harmadik, 13 MP-es ultraszéles látószögű kamera egészíti ki, ami szép képeket lő, lehet rá számítani akár rosszabb fényviszonyok mellett is. Elöl szintén különleges megoldás fogad. A 13 MP-es selfiekamera ultraszéles, kiegészítésként pedig a nagyméretű, középre igazított kameraszigetre került egy ToF 3D szenzor is a jobb mélységérzékelés és a gyorsabb arcfelismerés érdekében.

Nagy küzdelem vár rá

A Mate 50 Pro hardveresen minden olyanra képes, amit 2022-ben egy csúcsmobiltól elvárunk, külsőre pedig nagyon szép, bár a manapság divatos, szögletes dizájnt nem annyira követi. Gyors az SoC, kiváló a kijelző, adott a por- és vízállóság, a kijelzővédő üveg, jó a sztereó hangzás, mindenféle töltése villámgyors, üzemideje hosszú - nem maradt ki semmi fontos. A kamerás részleg kifejezetten erős, a főkamera és a periszkópos zoomegység is hasznos, a készített képek és videók pedig nappali és éjjeli fényviszonyok mellett is tiszták, élesek, részletgazdagok. Sajnos azonban 5G és natív Google-támogatás továbbra sincsen, ami megnehezíti egy kissé a mindennapokat (a GMS-hez kerülőutat kell választani), emellett pedig nagyon magas a kezdőár - ennyiért idén megjelent, nyugodt szívvel ajánlható 5G-s, GMS-es csúcsmobilok közül válogathatsz, sőt, ezen a szinten már iPhone 14 Pro is akad.

Hamarosan videótesztben is megmutatjuk, mire képes a Huawei 2022-es zászlóshajója, mint fényképezőgép, videokamera és nem utolsósorban mobiltelefon.

Huawei Mate 50 Pro

Ár: 567 900 Ft
A Mate 50 Pro hardveresen minden olyanra képes, amit 2022-ben egy csúcsmobiltól elvárunk, külsőre pedig nagyon szép, bár a manapság divatos, szögletes dizájnt nem annyira követi.
  • Snapdragon 8+ Gen1 SoC
  • 6,74", OLED, 120 Hz kijelző
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+64+13/13 MP hát-/előlapi kamerák
  • 162,1×75,5×8,5 mm, 205 g, IP68
  • 4700 mAh, 66 W gyorstöltés, 50 W Qi-töltés
  • 869 482 pont AnTuTu
  • 955/3665 pont GeekBench 5
  • 11 459 pont PCMark
  • 846 perc PCMark üzemidő
PRO
  • prémium komponensek
  • jó dizájn
  • szuper kamerák
  • gyors Qi-töltés
  • IP68
Kontra
  • a Google-támogatás még mindig „trükkös”
  • csak 4G
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8105
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei Mate 50 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-11-04 12:48:01
    [gameinfo_webpage] => consumer.huawei.com/hu
    [gameinfo_tags] => huawei, mate, mobil, okostelefon, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-mate-50-pro
    [gameinfo_pro] => prémium komponensek
jó dizájn
szuper kamerák
gyors Qi-töltés
IP68
    [gameinfo_kontra] => a Google-támogatás még mindig „trükkös”
csak 4G
drága
    [gameinfo_data] => Snapdragon 8+ Gen1 SoC
6,74", OLED, 120 Hz kijelző
8/256 GB RAM/tárhely
50+64+13/13 MP hát-/előlapi kamerák
162,1×75,5×8,5 mm, 205 g, IP68
4700 mAh, 66 W gyorstöltés, 50 W Qi-töltés
869 482 pont AnTuTu
955/3665 pont GeekBench 5
11 459 pont PCMark
846 perc PCMark üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 12
        )

    [gameinfo_price] => 567 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Mate 50 Pro hardveresen minden olyanra képes, amit 2022-ben egy csúcsmobiltól elvárunk, külsőre pedig nagyon szép, bár a manapság divatos, szögletes dizájnt nem annyira követi.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-mate-50-pro-8105.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium komponensek
            [1] => jó dizájn
            [2] => szuper kamerák
            [3] => gyors Qi-töltés
            [4] => IP68
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a Google-támogatás még mindig „trükkös”
            [1] => csak 4G
            [2] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.