Hirdetés

A hajtogatós Huawei Mate X ráígért a Galaxy Foldra



|

A második nagy gyártó is felfedte saját hajtogatós mobilját: a Huawei Mate X ráadásul néhol rá is ver a Galaxy Fold hajlékony popójára.

Hirdetés

Az első nagy gyártó, a Samsung által bemutatott Galaxy Fold hírei még szinte el se tűntek a főoldalakról, máris megvillant a Huawei saját hajtogatós telefonja, melyet még a Mobile World Congress 2019 hivatalos nyitánya előtt jelentettek be, bár a helyszínen lévő újságírók még nem próbálhatták ki saját kezükben. Azt viszont már most látni lehet, hogy akár tényleg fontos kategória lesz a leporelló-mobilok új szegmense, akár csak nagy mellénnyel mutogatásra jó, verseny azért lesz itt bőven.

Hirdetés

A Mate X ugyanis vékonyabb, laposabbra nyitható és nagyobb kijelzőt is kapott, mint a Galaxy Fold. Teljesen kinyitott állapotban 8 hüvelykes képátlót kapott az egybefüggő OLED kijelző, széthajtva 5,4, összehajtva pedig 11 milliméter vastag a készülék, szóval új formája mellett egyáltalán nem mondható bumfordinak. A nagy kijelzőhöz elegendőnek tűnik a 4500 mAh kapacitású akku is, a gépházban Kirin 980 processzor dolgozik, és a készülék már 5G kompatibilis.

A fő különbség a Foldhoz képest, hogy amíg az amolyan könyvszerűen szétnyílik, a Mate X kijelzője összehajtva is a telefon két oldalára simul. Összehajtva tehát egy duál-kijelzős okostelefont kapunk, ahol a hátsó megjelenítő például azt is lehetővé teszi, hogy a főkamerával készítsünk szelfit és közben lássuk, hogy nézünk ki rajta. Kinyitva pedig egy majdnem (bár nem teljesen) négyszögletes felületet kapunk, ráadásul kifejezetten vékony kávákkal.

Az első reakciók máris sokkal jobban szeretik a Huawei hajtogatós megoldását a Samsungénál, a kínai mobilon sokkal kézreállóbb a megoldás és a külső hajtás miatt teljes képernyős módra állítva tökéletesen sík a felület. A mobilt bemutató Huawei-s szakemberek kezében jól láthatóan nem valami törékeny műszerként viselkedett a telefon, határozott mozdulattal lehet ki- és behajtani. A Mate X egyik szélén egy kicsit megvastagodik a készülékház, itt lehet jobb fogást is találni rajta, és ezen találjuk a három kamerát, vakut, az USB-C csatlakozót és egy fizikai gombot, amely összehajtott állapotban egyben tartja a készüléket. Ebben a módban egyébként nincs látható rés a két oldal között, ezt is parádésan sikerült megoldani. Így egyébként egy kifejezetten dizájnos "hagyományos" okostelefon-érzete van a mobilnak, elöl egy 6,6 hüvelykes kijelzővel (1148x2480 képpontos felbontással), hátul pedig egy kissé vékonyabb, 892x2480-as másodlagos kijelző marad (azért vékonyabb, mert emellé simul be a fent említett vastagabb rész). Széthajtva a 8 hüvelykes képátlóhoz 2200x2480 képpont társul, ami valóban látványos.

Akad azonban még bőven, amit viszont a rövid bemutatón sem mondtak el: például arról sem esett szó, milyen kamerák dolgoznak pontosan a Mate X-ben, csupán annyi bizonyos, hogy itt is a Leicával közösen fejlesztett megoldásról van szó. Ha valamit hiányolhatnak egyesek, az a lemaradt audio jack, sajnos ez az új dizájnra már nem fért fel. Az akkuval kapcsolatban annyit még elmeséltek, hogy a Huawei SuperCharge gyorstöltés 55W változata került ebbe a mobilba, ami fél óra alatt nulláról 85 százalékra tudja feltölteni a készüléket. Ujjlenyomat-olvasót is kapunk, ezt a telefon oldalán található bekapcsológombba rejtették el. Azt se tudjuk pontosan, hogy több kiépítésben is érkezik-e, egyvalamit viszont már elmondtak, és ahogy a Galaxy Fold esetében, itt is nyugodtan tessék most leülni és bekészíteni a borogatást.

A 8GB RAM-mal és 512GB háttértárral érkező változat nyitóára 2299 euró lesz, ami "szárazon" átváltva is 731 000 forint, ha pedig rátesszük a vámot, áfát és egyéb csodákat, akkor... le sem írom. Az első kiválasztott területeken az év közepétől lehet kapni a Mate X-et, de egyelőre azt sem tudni, hol forgalmazzák majd hivatalosan.

A Huawei egyébként nem csak a Mate X-et, hanem új laptopjait is bemutatta már az MWC kezdete előtt, ezekről külön értekeztünk itt, ni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.