Hirdetés

Huawei Watch GT 2 Pro teszt - elég, ha egy óra gyönyörű?



|

Gyönyörű és masszív az új Huawei okosóra, ígéretekből sincs hiány, ám a sok extra mellett néhány funkció nagyon hiányzik.

Hirdetés

Az okosórák első fellángolása, amikor boldog-boldogtalan ilyen kütyüt gyártott, már rég lecsengett. Csupán néhány gyártó maradt, amelyekhez idővel csatlakozott a Huawei is, mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy komoly szeletet hasítson ki a tortából. Időközben a felhasználók is visszatértek az okosórákhoz és évek óta egyre nagyobb a kereslet a sok funkcióval telepakolt karkötők iránt. Ugyebár itt már nem elegendő egy fitneszkarperec tudása, az okosórának ennél sokkal többet kell tudnia. Vajon ez hogy sikerült a legújabb Watch GT 2 Pro-nak? Ezt próbáltuk ki saját csuklónkon.

Hirdetés

Titánium szépség

A nagy méretű, kerek számlapos órába már első pillantásra könnyű belehabarodni,

ez nem holmi céllövöldés koppintás.

A titánium ház és a zafír üvegvédelem hihetetlen masszivitást és luxus külsőt biztosítanak a Watch GT2 Pro-nak, sőt, a hátlapon sem találkozni spórolással, ez ugyanis kerámia, ami bőrbarát, kellemes tapintású és strapabíró. Az 1,39"-os AMOLED kijelző 454×454 pixel felbontású, fényereje szuper, képe tűéles. A kerámia hátlap a zsinórnélküli töltés miatt is ideális, sőt, itt a gyorstöltés is elérhető, így mindössze 5 perc töltéssel akár 10 óráig használhatod az órát. Ez nem rossz, némely konkurensnél a teljes töltöttség mellett kapunk ennyi üzemidőt, a szíjjal 83 grammos Huawei Watch GT 2 Pro azonban teljes töltéssel akár 2 hétig is húzza átlagos használat esetén, ami kiemelkedően jó. A dobozban a töltőadapter mellett kétféle szíjat is találsz, amelyek könnyedén cserélhetők. Természetesen nem hiányzik a teljes vízhatlanság, és 5 bar nyomás sem árt neki.

A pulzusmérés, riasztás, alvásfigyelés és stresszmérés mellett a véroxigén-szint mérése is elérhető (SpO2), illetve az óra figyelmeztet, ha sokat ülsz egyhelyben, vagy anomáliát észlel valamelyik mért adatodnál. Szintén fontos szolgáltatás az órába rejtett mikrofon és hangszóró, így hanghívásokat is bonyolíthatsz, ami elsőre furcsa lehet, de higgyétek el, hogy sokszor praktikus és kényelmes. Ilyenkor a hang tiszta, jól érthető volt, de nem kimondottan hangos.

Mi számít okosnak?

A Kirin A1-es SoC-n futó operációs rendszer az előd modelleknél már megismert funkciók mellett néhány újat is bevezet. A számlap természetesen egyszerűen változtatható, sőt a Huawei Egészség applikációban már most rengeteg számlap közül válogathatsz.

Új órájának bemutatásakor a Huawei egyértelműen a sportolási módok felismerését és támogatását helyezte előtérbe, amiben az óra egészen jó. Száznál is több mozgásfajtát felismer, mér és támogat, sőt, újdonságként a golf és a síelés felismerése is bekerült, ahol többféle extra mérést is elvégez számodra.

A teszt során futással próbáltuk ki a sportfunkciókat, és nem is kellett csalódnunk. A GPS-es óra viszonylag jól mérte a távolságot, 8 km-es szakaszon nagyjából annyit tévedett, mint a hasonló konkurens okosórák. A virtuális személyi edző megszólalása elsőre nagyon furcsa volt, de azért elárult hasznos részeredményeket - viszont nagy kár, hogy a férfi hang nem cserélhető. Érdekes újdonság a Smart companion, vagyis okos edzőtárs, amely jól beállítva motiválhat a jobb teljesítményre - erről pedig az óra büszkén tájékoztat is, amikor sikerül. Szintén kiemelt figyelmet kapott a kirándulás, amelynél az A-ból B-be való sétát követően egy visszatalálás-funkció is elérhető - ilyenkor az óra automatikusan (bár térkép nélkül) visszanavigál a kiindulóponthoz akár telefonkapcsolat nélkül is.

Sajnos térképet nem látsz az óra számlapján egyetlen esetben sem, viszont a sport végeztével a Huawei Health applikációban részletesen láthatod eredményedet és a méréseket. Ez igen hasznos, de más fitnesz ökoszisztémával nem tudod összekapcsolni, exportálni is csak egy nagy kép formájában lehet az eredményeket, aminél a valóban profi megoldások azért sokkal többre képesek.

Az okosóra funkcióknál elsőként ott vannak a több információt is kijelző óraszámlapok. Ezek között egészen szépek is akadnak, ám sajnos az nem nagyon működik, hogy a számlapon megjelenített valamely értékre pöccintve az óra átvált mondjuk pulzusmérésre, lépésszám-kijelzésre stb.

A hanghívást már említettük, de ehhez külön menüpontot a képernyők közé nem vehetünk fel, pedig ez tenné valóban könnyen kezelhetővé ezt a funkciót. Szintén nagy gond, hogy a felső visszalépő gomb alatti másik gombra egyetlen funkciót tudunk kiosztani, és miután az óra menülapjaihoz nem igazán adhatunk hozzá egy csomó mindent, sokat kell agyalni azon, hogy az azonnali sportmérés-indítást, vagy mondjuk a telefonkönyvet (abból a kijelölt kedvenceket) párosítjuk-e hozzá.

Drága és elegáns okosóra létére a Spotify-integráció hiánya is fájdalmas, bár ha az Egészség app fut, az órán tudunk számot ugrani és az előadó nevének és szám címének kijelzése is működik. Végül az értesítések megjelenítését kell említenünk, ami kritikus funkciója az okosóráknak (hiszen ezen gyorsan és egyszerűen láthatjuk a friss, fontos információkat, mint például az értesítéseket). Az applikációban megadhatjuk, mely programok küldhetnek információt az órára (vagyis az Egészség app mit továbbít), azonban itt megáll a tudomány. Az értesítés megjelenik, valamennyit még látni is belőle, de ez teljesen statikus, nem lehet őket kibontani még egy szimpla Messenger vagy Viber üzenetnél sem, nem tudunk rájuk mondjuk egy smile-val vagy OK-val válaszolni és amíg nem töröljük a telefonodról, addig akár újra képesek megérkezni. Az értesítések akkor sem tűnnek el, ha a telefonon már kilőttük őket, ehhez elő kell csalogatni alulról az értesítések panelt és az aljára görgetve törölni a teljes listát (egyesével nem megy).

 

Verdikt

A Huawei Watch GT 2 Pro gyönyörű ékszer: elegáns, masszív, minden porcikájában minőségi. A kijelző is szép, a 2-hetes üzemidő pedig csodás, a zsinórnélküli töltésnek is lehet örülni, ahogy a kötelezőket is hozza az óra (cserélhető szíj, vízállóság, szenzorok). A hívásfogadás minősége jó, a sportolás során pedig átlagos pontosságot tapasztaltunk, ami egy hobbisportolónak elegendő. Ez igaz az applikáció szolgáltatásaira is - komoly rendszerekbe nem lehet bekapcsolni az órát, de azért a saját app igyekszik sok információt begyűjteni mozgásunkról.

A szoftver dicsérhető tudása azonban ennyiben ki is merül - véleményünk szerint egy valóban "okos" okosórának 2020-ban ennél többet kell nyújtania. Ha külön appboltot nem is kap, de azért az egyedi személyre szabhatóságot (több lap felvételének lehetősége a balra-jobbra söprésnél), a funkciók szorosabb összekapcsolódását jobban meg kellett volna oldani (pl. óraszámlapnál az egyes értékekre a megfelelő funkciók indulnak el), a népszerű szolgáltatásokat pedig natívan kell támogatni (például Spotify). Az értesítések teljesen passzív kezelésén pedig minél előbb változtatni kell, egy vérbeli okosórán ez elsődleges fontosságú. Külseje indokolja a Huawei GT 2 Pro 120 ezer forintos árát, ám a szoftveres funkciók sajnos lerontják a végeredményt, ráadásul ebben az árkategóriában akár sportra ideális(abb), akár okosabb okosórából is találsz erős konkurenseket. A felsorolt nyűgök jelentős része szoftveresen orvosolható, reméljük, ezzel fog is élni a Huawei, mert kár lenne ezért a szép óráért, amihez mellesleg október 4-ig egy Huawei FreeLace fülest is kapsz ajándékba.

Huawei Watch GT 2 Pro

Ár: 109 990 Ft
A Huawei Watch GT 2 Pro gyönyörű ékszer, de a szoftvernek is fel kéne nőnie a hardverhez.
  • Kirin A1 SoC
  • 4 GB tárhely
  • 1,39” AMOLED, 454×454 pixel kijelző
  • 2 gomb, érintőkijelző
  • GPS, BT5.1, vízálló
  • 2 hetes átlagos üzemidő
  • mikrofon, hangszóró
  • zsinórnélküli gyorstöltés
  • 46,7×46,7×11,4 mm
  • 52 g szíj nélkül
  • iOS és Android kompatibilitás
PRO
  • prémium készülékház
  • jó kijelző
  • szuper üzemidő
  • sok szenzor
  • zsinórnélküli töltés
Kontra
  • hiányzó szoftveres funkciók
  • limitált testreszabhatóság
  • zárt rendszer
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7180
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Huawei Watch GT 2 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-09-30 12:52:38
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/en/wearables/watch-gt2-pro/
    [gameinfo_tags] => Huawei, Kirin, Watch, GT, teszt, okosóra, óra, karóra, sport
    [gameinfo_url] => huawei-watch-gt-2-pro
    [gameinfo_pro] => prémium készülékház
jó kijelző
szuper üzemidő
sok szenzor
zsinórnélküli töltés
    [gameinfo_kontra] => hiányzó szoftveres funkciók
limitált testreszabhatóság
zárt rendszer
    [gameinfo_data] => Kirin A1 SoC
4 GB tárhely
1,39” AMOLED, 454×454 pixel kijelző
2 gomb, érintőkijelző
GPS, BT5.1, vízálló
2 hetes átlagos üzemidő
mikrofon, hangszóró
zsinórnélküli gyorstöltés
46,7×46,7×11,4 mm
52 g szíj nélkül
iOS és Android kompatibilitás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 109 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Huawei Watch GT 2 Pro gyönyörű ékszer, de a szoftvernek is fel kéne nőnie a hardverhez.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-watch-gt-2-pro-7180.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => prémium készülékház
            [1] => jó kijelző
            [2] => szuper üzemidő
            [3] => sok szenzor
            [4] => zsinórnélküli töltés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => hiányzó szoftveres funkciók
            [1] => limitált testreszabhatóság
            [2] => zárt rendszer
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    5

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.