Hirdetés

Húsz éve nem látott erejű geomágneses vihar lesz holnap



|

A több napja tartó napkitörések szele miatt szombat hajnalban akár a sarki fényt is láthatjuk.

Hirdetés

Előreláthatóan péntek éjjel, szombat hajnalban a Földet telibe kapó napszál hatására heves geomágneses vihar várható, méghozzá olyan erősségű, amelyhez foghatót két évtizede mértek utoljára. Amennyiben a nagyenergiájú részecskefelhő még napkelte előtt ideér, akkor nem mindennapi látványban lehet majd részünk, ugyanis akár szabad szemmel is megpillanthatjuk a sarki fényt - írja az Időkép.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal űridőjárással foglakozó osztálya, az Űridőjárás-előrejelző Központ extrém magas, 8,33-as Kp indexre, ami annak a következménye, hogy az elmúlt napokban bekövetkezett napkitörések szele voltaképp egyszerre éri el a Földet, és emiatt még annál is hevesebb turbulenciákat okozhat a bolygó mágneses terében, mint amivel eddig kalkuláltak.

Hirdetés

Az említett érték azért bír jelentőséggel, mert Magyarországról a sarki fény szabad szemmel történő észleléséhez 5-6-osnál nagyobb Kp index szükséges, az imént említett tartományban ugyanis már hosszú expozíciós fényképezőgépet kell bevetnünk.

A 0-tól 9-ig terjedő Kp indexet globális mágneses hatások besorolására használják, vagyis az 8,33 Kp indexes előrejelzés szabad szemmel is látható "fényjátékot" ígér, a gond csak az, hogy a legintenzívebb időszak 8 és 11 óra közé esik. Némi szerencsével azonban még napkelte előtt feltűnhet a sarki fény.

A jelenséget okozó napkitörések intenzitásáról a HUXt (Heliospheric Upwind Extrapolation with time dependence) napszélmodellje készített látványos grafikát. És mivel még nincs vége a napkitöréseknek (ma reggel is mértek egy X3.98-as erősségűt), várhatóan a következő napokban is turbulenciákat lehet tapasztalni a bolygó mágneses terében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.