Hirdetés

Így figyelmeztet az Android a közelgő földrengésekre



|

A Google mobil operációs rendszere egy lépéssel a földrengések előtt jár.

Hirdetés

Magyarországon szerencsére nem jelentenek gondot a földrengések, kisebb mozgások viszont természetesen a Kárpát-medencében is előfordulnak, amelyekről a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium weboldalán tájékozódnak az érdeklődők.

A Szent András-törésvonal mentén fekvő Kaliforniában ugyanakkor rendszeresek a veszélyes mértéket öltő földrengések, legutóbb egy 5,1-es erősségű mozgás rázta meg San José környékét, amely azonban nem érhette teljesen váratlanul az Android-felhasználókat.

Hirdetés

Az érintett környéken ugyanis nagyjából 1 millió androidos már néhány másodperccel korábban értesítést kapott az okostelefonjára arról, hogy egy kb. 4,8-as erősségű földrengés közelít. Az eset kapcsán a Wired olvasmányos cikkben mutatta be, hogy mi tette ezt lehetővé.

Röviden összefoglalva, a Google figyelmeztetési rendszere az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (United States Geological Survey, USGS) 1300 szondáján alapul, amely már a kezdeti, emberek által nem érzékelhető szakaszában detektálja a földmozgásokat, majd továbbítja az adatokat a ShakeAlerty System nevű rendszernek. Ez eldönti, hogy fennáll-e egy komolyabb földrengés veszélye.

Amennyiben igen, riasztást adnak ki a kormányzati szerveknek és a különböző polgári figyelmeztető rendszereknek, köztük a Google-nek is, amely külsős alkalmazás telepítése nélkül, rendszerüzenetben értesíti az Android-felhasználókat. Az eljárás ugyan olykor csak pár pillanattal előzi meg a földrengés érezhetővé válását, de a meglepetés erejét még így is képes tompítani.

A riasztások mögött tehát nem a földrengések "megjósolása" áll, az ugyanis lehetetlen, mindössze egy gyorsan és olajozottan működő gépezetről van szó, amely az első pillanattól kezdve résen van. A Google viszont emellett magukat a telefonokat is igyekszik felhasználni, és kifejlesztett egy rendszert, amely a töltőre dugott, nyugalmi állapotban lévő készülékek giroszkópos adatai alapján érzékeli a földrengéseket, figyelmeztetve a környékbelieket.

Ez a technológia ugyan még gyerekcipőben jár, és sosem lesz olyan hatékony, mint a szondákra épülő detektálás, viszont sokkal olcsóbb annál, és még így is hasznos lehet a földrengések által veszélyeztetett közösségek számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.