Hirdetés

Így figyelmeztet az Apple, ha az állam lehallgatta a telefonod



|

A cupertinóiak igyekeznek segíteni az érintetteket, a nagy botrányt kavaró Pegasus fejlesztőjét pedig még be is perelték.

Hirdetés

Az Amnesty International még nyáron hozta nyilvánosságra, hogy az izraeli NSO Group által kifejlesztett Pegasus kémszoftvert emberi jogi aktivisták, ügyvédek és újságírók megfigyelésére is bevethették az állami megrendelők.

Az iPhone-ok biztonságosságát előszeretettel hangoztató Apple szeptemberben reagált a hazánkat is érintő botrányra, amikor befoltozta a lehallgatáshoz használt FORCEDENTRY sérülékenységet. Most tovább folytatódik az ügy, miután a cupertinóiak beperelték az NSO-t, az érintett felhasználók számára pedig egy új értesítési rendszert vezetnek be.

Hirdetés

Az Apple sajtószobája tegnap adott hírt a per elindításáról, amely nem csak az NSO-t, de a vállalat anyacégét is érinti.

"Az NSO Grouphoz hasonló, államilag támogatott szereplők dollármilliókat költenek kifinomult megfigyelési technológiákra, hatékony elszámoltathatóság nélkül. Ezen változtatni kell."

- kommentálta az eljárást Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke. A perrel párhuzamosan az Apple arról is kiadott egy közleményt, hogy miként figyelmezteti a lehallgatásban érintett felhasználókat.

Eszerint az értesítések az Apple ID-hez tartozó e-mailen és iMessage-en érkeznek, az Apple ID webes felületének tetején pedig egy jól látható "fenyegetési figyelmeztetés" jelenik meg:

A csalások kivédése érdekében a cupertinóiak egyben arra is felhívták a figyelmet, hogy az e-mailekben és üzenetekben senkit sem fognak arra kérni, hogy linkekre kattintsanak, a további teendőkről minden esetben az Apple ID-fiókba jelentkezve tájékozódhatnak a felhasználók.

Általánosságban pedig mindenkinek javasolják, hogy a maximális védelem érdekében frissítsék eszközüket a legújabb operációs rendszerre, használják a kétlépcsős azonosítást és a jelkódot, valamint ne kattintsanak ismeretlenektől érkező üzenetek linkjeire és csatolmányaira.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.