Hirdetés

Így ismerheted fel, ha megpróbálnak manipulálni a kiberbűnözők



|

A Médiaunió Alapítvány folytatja 2023-ban megkezdett kampányát, amelynek célja a csalási kísérletek felismerése és elhárítása.

Hirdetés

A Médiaunió Alapítvény a KiberPajzs Programmal együttműködésben 2023-ban kezdte meg az "A kulcs te vagy!" kampányát, amellyel azt szeretnék elérni, hogy fel tudjuk ismeri és hárítsuk a kiberbűnözők csalási kísérleteit. Ezekből pedig rengeteg van: 2022 és 2023 között a hétszereésre emelkedett az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Szolgálathoz bejelentett csalások száma.

A statisztikák alapján a kiberbűncselekmények 13%-a hamis banki telefonhívás, 16 százaléka adathalász banki email, 28%-a pedig hamis online webáruházakhoz, ajánlatok. A kampány célja, hogy rávilágítson, mire érdemes odafigyelnünk és mit tehetünk, ha már átvertek. 

Hirdetés

Dr. Dávidné Hidvégi Julianna klinikai szakpszichológus szerint a legtöbb áldozat arról számolt be, hogy az elkövetők félelmet keltő állításokkal próbáltak azonnali reakciót kicsikarni belőlük, például azzal riogatnak, hogy veszélybe került a megtakarításunk vagy a szeretteink biztonsága. Ezek a kijelentések általában határozott fellépéssel társulnak, a lényeg tehát az, hogy időt nyerjünk, hogy elbizonytalanítsuk a csalót az általa nem várt reagálásunkkal, és ne hagyjuk, hogy ő irányítson. 

Ha már megtörtént a baj, akkor három fontos teendőt kell szem előtt tartani: felhívni a bankunkat (elmondani, hogy mi történt és azonnal letiltatni a bankkártyát), feljelentést tenni (a 112-t tárcsázva) és felvenni a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztérium legközelebbi áldozatsegítő központjával (szakértői jogi segítséget és érzelmi támogatást adnak, valamint segítenek igénybe venni azonnali pénzügyi segélyt). Érdemes lehet pszichológushoz is fordulni, ha elhatalmasodnak rajtunk a kibertámadás okozta lelki nehézségek. További részletekért érdemes meglátogatni a KiberPajzsot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.