Hirdetés

Így kíméld szemedet, ha sokat nézed a monitort



|

A hosszas és rendszeres kijelzőnézés rontja a látást, de néhány beállítással és kiegészítővel csökkentheted a szemedet érő terhelést.

Hirdetés

Szemből mindenkinek csak kettő van, érdemes rájuk vigyázni. A hosszas képernyőnézés bizonyítottan rontja a látást, legyen szó akár a legmodernebb kijelzőpanelről is. Viszont tehetsz azért, hogy a lehető legminimálisabb terhelést kelljen csak elviselnie szemednek, és ehhez még csak monitort sem kell feltétlenül cserélned, elég, ha elvégzel néhány beállítást, esetleg beszerzel egy-két olcsó kiegészítőt.

Ergonómia a gép előtt

A számítógéphasználat számtalan fizikai bántalom okozója lehet. Ilyen az ínhüvelygyulladás, a nyaki- és vállfájdalmak, fejfájás, gerincbántalmak stb. Fontos, hogy a munkateredet (vagy gamersarkodat), ahol sok-sok órát töltesz rendszeresen, úgy alakítsd ki, hogy az ergonómiát helyezed előtérbe. A hetente letakarított monitor legyen kellő távolságban és pont szemmagasságban, ne kelljen hozzá sem lefelé, sem felfelé mozdítanod a fejedet. A szék kritikusan fontos: tartsa megfelelően a gerincedet, támassza meg az alkarodat és kényelmesen érd el a billentyűzetet, valamint egeret.

Koromsötétben nem ajánlott dolgozni vagy játszani
Koromsötétben nem ajánlott dolgozni vagy játszani

A megfelelő fényviszonyokról is gondoskodj. Annak ellenére, hogy egyre több kijelző matt bevonatú, a direkt napsütés, vagy mennyezetvilágítás tükröződik a panel felületén és zavarja a látást. Ha teljesen elsötétített szobában dolgozol, az is rendkívülien megterheli a szemet: az egyik sarokba állíts be hangulatvilágítást. A falhoz tolt monitor esetén praktikus és szemkímélő a kijelző hátuljára ragasztott LED-szalag, ami a falat világítja meg nem túl nagy fényerővel. Ha hosszú órákat töltesz el a gép előtt, végezz rendszeresen szemtornát. 20 percenként 20 másodpercig fókuszálj egy távoli, legalább 5-6 méterre lévő tárgyra, emellett munka vagy játék közben is rendszeresen pislogj és fogyassz rengeteg vizet, hogy elkerüld a szemszárazságot. Számos olyan applikáció érhető el, amelyek figyelmeztetnek rá, hogy kíméld a szemedet, ilyen például az eyeCare Chrome plugin is.

A Windows Éjszakai fény funkciója nagyon hasznos, érdemes aktiválni
A Windows Éjszakai fény funkciója nagyon hasznos, érdemes aktiválni

Hirdetés

Ideális beállítások

Szoftveresen is rengeteget tehetsz azért, hogy akár egy kompletten átdolgozott nap után se legyenek fájdalmaid. Kezdd mindjárt a Windows monitorbeállításainál: a Gépház/Rendszer/Kijelző lapon a felbontás legyen a monitor natív beállítása, a frissítést pedig a gyárilag elérhető legmagasabbra állítsd.

A Windowsba integrált kijelzőkalibráló nem tökéletes, de még így is nagyon hasznos
A Windowsba integrált kijelzőkalibráló nem tökéletes, de még így is nagyon hasznos

Ha teheted, érdemes professzionális műszerrel bekalibrálnod kijelződet, ám ha ilyet nem tudsz szerezni, akkor is érdemes futtatni a Windowsba integrált Kijelző színkalibrálása funkciót, és elvégezni az ajánlott beállításokat. Ehhez a Start menübe gépeld be a Kijelző színkalibrálása parancsot, majd lépkedj végig a varázslón.

Monitorod OSD (On Screen Display) menüjét is nézd végig. A legtöbb gyártó beépített előre rögzített profilokat, amelyek meghatározott feladatokhoz igazított beállításokat tartalmaznak. Ezeket próbáld ki, majd ha szükséges, manuálisan korrigáld a legmegfelelőbbet. A fényerőt és a kontrasztot mindig a környezeti fényviszonyokhoz igazítsd, máskülönben a fókuszálás sokkal jobban megterheli a szemeidet és akár fejfájáshoz is vezethet.

Érdemes átnézned monitorod OSD menüjét - sok hasznos beállítás rejtőzhet itt
Érdemes átnézned monitorod OSD menüjét - sok hasznos beállítás rejtőzhet itt

A szemre a legnagyobb terhet a kék fény jelenti, amit többféleképpen lehet csökkenteni. Ha nem szeretnél erre (is) rendszeresen odafigyelni, kapcsold be a Windows Éjszakai fény funkcióját, ami napnyugtától napkeltéig (vagy általad megadott időintervallumban) melegebb színkezelésre vált). A modern monitorok kék fény-csökkentő opciót is kínálnak, érdemes ezt is kipróbálni, illetve monitorhasználathoz készített szemüveget is lehet kapni, ami szűri a káros sugarakat (bár egyes szakértők szerint a kereskedelmi forgalomban kapható szemüvegek nem szűrik hatékonyan a kék fényt).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.