Hirdetés

Ilyen gyorsan figyelmeztet a Google, ha a sötét weben landolnak a felhasználók adatai



|

Egy friss beszámoló alapján a keresőóriás már azelőtt riasztást küldhet az adatszivárgásokról, hogy azok híre eljutna a nyilvánossághoz.

Hirdetés

A Google még 2018-ban keresztelte át a Drive fizetős tárhelyszolgáltatásait, amelyek azóta Google One néven érhetők el, a havi 690 forintról induló csomagok pedig már nemcsak adattárolási lehetőséget biztosítanak, hanem beépített VPN-szolgáltatást és az úgynevezett dark web monitoringot, vagyis a sötét webre vonatkozó jelentéseket is.

Az utóbbi lényege, hogy a Google One-tagok biztonsági profilokat hozhatnak létre, benne néhány alapvető személyes adatukkal (név, cím, telefonszám e-mail cím, felhasználónév és jelszó), a keresőóriás rendszere pedig riasztást küld, ha ezek valamelyike egy szivárgás részeként a sötét weben landol.

Az amerikai PC World beszámolója alapján pedig a szolgáltatás egész gyorsan működik. A lap szerzője, Alaina Yee nemrég egy ismerőséről írt, akinek az adatai az AT&T 73 millió jelenlegi és korábbi ügyfelének információival együtt szivárogtak ki, a Google pedig még azelőtt értesítést küldött erről az illetőnek, hogy a mobilszolgáltató ezen a héten nyilvánosságra hozta volna az incidenst.

Hirdetés

A keresőóriástól kapott linken keresztül az érintett egy tájékoztató felületre jutott, amely részletesen megmutatta, milyen adatok kerültek illetéktelen kezekbe. Ennek eredményeképpen pedig mire az AT&T előállt a farbával, a főhősünk már minden szükséges intézkedést elvégzett, hogy a kiszivárgott információknak senki se vehesse hasznát.

A cikk szerzője a történet kapcsán megjegyzi, hogy eddig nem látott példát arra, hogy a Google ilyen gyorsan reagált volna, ahogy a különböző antivírus-szoftverekben elérhető rivális darknet-figyelő megoldások sem szoktak ilyen fürgék lenni. Hogy ez mostantól mindig így lesz-e, avagy egyszeri esetről volt szó, azt nem tudni, de a sztori mindenesetre bizonyítja, hogy Google One-ügyfélként érdemes kihasználni a funkciót.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a Google támogatási oldala szerint a megoldás még mindig nem érhető el hazánkban, holott már több európai országban, köztük a szomszédos Ausztriában és Szlovéniában is támogatott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.