Hirdetés

iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 8: FaceTime Androidon, megújuló értesítések, beépített OCR



|

Az Apple a WWDC 2021 keretében bemutatta, mit tartogat az iOS és az iPadOS következő frissítése.

Hirdetés

Bár csak ősszel, nem sokkal az új iPhone-ok megjelenése előtt szokta kiadni új operációs rendszereit az Apple, mindig a június elején rendezett WWDC fejlesztői konferencia során árulja el, milyen újításokkal készült, mire építhetnek a fejlesztők. Idén sincs ez másképp, kisebb, de hasznos frissítések érkeznek mind iPhone-okra, mind iPadekre.

iOS 15

FaceTime

Kezdjük az iPhone-ok operációs rendszerével, méghozzá egy olyan bejelentéssel, ami nem csak őket érinti: a FaceTime böngészőből elérhető lesz Androidon és Windowson is, csak egy linkre van szükség, és máris lehet csatlakozni a híváshoz. Ezzel az Apple nyilván fel akar zárkózni az utóbbi egy évben megerősödő konkurensekhez, megfelelő alternatívát kíván nyújtani azoknak, akik unják a Zoomot. A FaceTime-on keresztül a felhasználók megoszthatják képernyőjüket, közösen hallgathatnak majd zenét, nézhetnek videókat Twitchen, Disney+-on, HBO Max-en, TikTokon, vagy számos más szolgáltatás valamelyikén (a Netflix nem szerepelt a felsorolásban), illetve olyan, kevésbé látványos, de hasznos újítások is jönnek, mint a háttérzajok csökkentése vagy a rácsos elrendezés.

Hirdetés

Értesítések

Mint szinte mindig, most is faragnak az értesítéseken. A főképernyőre kerülő és felülről beúszó üzenetekben láthatunk majd képeket, ikonokat is, de ennél is izgalmasabb, hogy a kevésbé érdekes vagy sürgős értesítéseket kérhetjük sűrítve, a nap egy adott pontján, míg az emberektől érkező üzenetek, hívások azonnal megérkeznek. A Focus segítségével különböző módokat állíthatunk be, hogy munka és kikapcsolódás közben épp csak annyira legyünk megzavarva, amennyire muszáj. 

Egyebek

Az Üzenetek (Messages) alkalmazás felhasználóinál látszik majd, ha bekapcsolták a DND (Ne zavarj) módot, de beállíthatjuk azt is, hogy ha valakitől sürgős üzenetet várunk, az átjusson a szűrőn. A Fényképeket csoportosítja a rendszer, és megjelennek a Fotók alkalmazásban is. 

A Kamera app OCR-támogatást kap, így beolvashatjuk majd a kézzel írott szövegeket, amiket az alkalmazás automatikusan átalakít. A rendszer képes lesz többféle helyszínt, tárgyat, növényt, állatot felismerni, egy macska lefotózása után például azonnal értékes információt kaphatunk arról, milyen lényt kaptunk lencsevégre.

A Spotlight keresője tud majd fotók között keresni, megjelenít infókat színészekről, filmekről.

A Wallet app támogatni fogja a digitális kulcsokat, melyekkel autót nyithatunk, valamint szállodai szobánk ajtajának vagy az irodának a belépőkártyáját is tárolhatjuk. Továbbá az Egyesült Államok lakói beszkennelhetik és digitálisan tárolhatják hiteles, digitális formában is érvényes igazolványaikat.

Frissül még az Időjárás, ami hőtérképet is tud majd mutatni, és szebb dizájnt kap, valamint a Térkép, de ennek újításait (részletesebb, 3D-s terepek, jobb navigáció) csak néhány város lakói élvezhetik egyelőre. 

iPadOS 15

Widgetek, multitasking, UI-fejlesztések

Néhány éve már külön frissül az iOS és az iPadOS, ami utóbbinak határozottan a javára vált, igaz, így számos olyan funkció jön most, amit az iOS 14-ben már láttunk. A widgeteket például bárhova el fogjuk tudni helyezni a képernyőn, egy átláthatóbb felületről válogathatjuk ki, mire van szükségünk.

Jön továbbá az App Library is, ami a dockon kap helyet, és a kevésbé használt alkalmazásainkat rendszerezi, továbbá új ikonok segítenek, hogy könnyebben darabolhassuk fel a kijelzőt, ha több appot használnánk egyszerre. Az osztott képernyő már most is elérhető, de elég körülményes használni, ezt a problémát fogják orvosolni. 

Mókás újdonság a Quick Notes, egy jegyzetfüzet, amit bármikor előhúzhatunk, és sok mindenhez csatolhatunk. MacOS-en és iPhone-okon szintén működni fog.

Ezen felül fontos még, hogy a fordító alkalmazás jön iPadre is, és automatikus beszédfelismeréssel bővül, illetve az iOS 15 fent taglalt újításai is érkeznek.

Az M1-es iPad elképesztő erejét egyelőre még nem fogja kihasználni teljes mértékben az Apple, viszont ezen és a korábbi modelleken is lehet majd komplett programokat írni a Swift Playgrounds új változatában, mely képes kommunikálni az Xcode-dal. 

Siri, iCloud és Egészség

Ejtsünk szót Siriről, aki a legtöbb Apple eszközön jelen van, de hamarosan a külsős gyártók készülékeiről is őt hallhatjuk majd viszont. Magyar nyelvet nem jelentettek be, viszont annak örülhetünk, hogy végre működni fog offline, nem küldi a hangfelvételeinket a szerverekre. Eleve nagy hangsúlyt kap az adatvédelem az új op. rendszerekben, több követést fogunk tudni letiltani, jobban elrejthetjük magunkat a neten a hirdetők elől.

Azért lesz, ami miatt érdemes online maradni: az iCloud támogatni fogja a visszaállítási fiók beállítását, így egy megbízható ismerősünk megcsörgetésével kérhetünk hozzáférést a saját eszközünkhöz, ha bármi probléma lenne. Beállíthatjuk azt is, hogy halálunk esetén ki legyen jogosult megnyitni az iCloudban tárolt fájljainkat, információinkat.

Bemutatkozott továbbá az iCloud+, melynek része a Hide My Email, ami véletlenszerű e-mail-címet generál nekünk, a Private Relay, ami két különböző csatornán keresztül küld adatokat titkosítva (mintha az Apple VPN-je lenne), és korlátlan számban engedi a HomeKit Secure Videót támogató kamerák használatát (jelenleg 5 a limit).

Az Egészség app három újdonsággal bővül: a Walking Steadiness segítségével az iPhone-ok felismerik, ha a járásunk alapján a közeljövőben valószínű, hogy el fogunk esni, továbbá részletes információt kaphatunk arról, mi mit jelent a leleteinkben, és visszajelzést kapunk az egészségünk alakulásáról, amit orvosunknak is továbbíthatunk, és a rokonainkkal, barátainkkal is megoszthatjuk az infókat. Az app értesítéseket küld saját és szeretteink állapotáról, képes jelezni, ha például egyik hozzátartozónk pulzusa túl magas épp. Természetesen részletesen testreszabhatjuk, mit osztunk meg.

watchOS 8

A vártnak megfelelően az okosórás rendszer is frissül: a Breath app új animációt kap, bekerül egy Mindfulness alkalmazás, valamint ezzel együtt tai chi és pilates edzésmódok. Az órák képesek lesznek figyelni a légzésünket, és érzékelni, ha változás áll be. Nyilván jönnek majd új óralapok, frissül a Fotók és a Zene alkalmazás, támogatottak lesznek a GIF-ek, újfajta módokon vihetünk be szöveget, és sok finomításra is számíthatunk.

 

Szó esett még a rendezvényen a MacOS következő generációjáról, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.