Hirdetés

Izgalmasnak ígérkeznek az AMD Zen 4-es processzorok, csak legyen mivel lehűteni őket



|

A legutóbbi hírek szerint a Zen 4-es processzorokat nagyon nehezen lehet kordában tartani.

Hirdetés

Az AMD Zen 4-es processzorok elképesztő teljesítménynövekedést ígérnek a Zen 3-as elődjeikhez képest, ha azonban igazak a legfrissebb hírek, a Ryzen 7000-es modelljei annyira túlmelegednek, ha komolyabb terhelést kapnak, hogy még az erősebb, előre összeállított vízhűtéses megoldások sem képesek kordában tartani őket.

Ezzel szemben a Raptor Lake processzorai állítólag semmilyen hőkezelési problémával nem küzdenek.

Augusztus 29-én az AMD végre bemutatta a Zen 4-es Ryzen 7000-es processzorokat. A sorozat tagjai a Ryzen 9 7950X, a Ryzen 9 7900X, a Ryzen 7 7700X és a Ryzen 5 7600X. A CPU-k a most elérhető adatok alapján jelentősen erősebbek, mint elődjeik, egy megbízható forrás azonban most azt állítja, hogy a Zen 4 szinte kezelhetetlen hőfokokkal rendelkezik.

Az Enthusiast Citizen néven ismert szivárogtató a Bilibilin tette közzé, hogy a Ryzen 9 7950X terhelés alatt egészen 95 fokig melegszik, ahol elkezd visszavenni a teljesítményéből, 5 GHz alá is leesik az órajele 230W-os fogyasztásnál. A Ryzen 5 7600X-szel sem jobb a helyzet, a mérései szerint ez a processzor is 90 fokig melegszik, miközben 120W-ot emészt fel.

Hirdetés

A mérésekhez egy meg nem nevezett, prémium kategóriás 360 mm-es AIO hűtést használtak, azonban ezzel sem sikerült használható hőfokokat elérni, ami kifejezetten rossz előjel. Ezzel ellentétben az Intel Core i9-13900K hasonló hűtéssel mindössze 82 fokig melegedett, miközben még a fogyasztása is magasabb volt, egészen 270W-ig ment fel.

Az AMD legújabb processzoraira várakozóknak az egyetlen reménye az lehet, hogy Enthusiast Citizen a processzorok ES és EQ (Engineering Sample és Quality Sample) verzióit használta, amik nem egészen úgy működnek, mint a végleges verziók, így még van esély arra, hogy a boltokban kapható CPU-k már hűvősebben üzemelnek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.