Hirdetés

Jeff Bezos és Elon Musk szinte semmit sem adóznak a jövedelmeik után



|

Egy friss jelentés szerint még annál is hatékonyabb a szupergazdagok adóoptimalizálása, mint eddig gondoltuk.

Hirdetés

A kapitalizmus, és úgy általában a fennálló világrend visszatérő kritikája a javak eloszlásának egyenlőtlensége. Az Oxfam tavalyi becslése szerint például a világ 2153 milliárdosának kezében akkora vagyon összpontosul, ami a teljes népesség 60%-ának, avagy 4,6 milliárd ember vagyonának felel meg.

A kritikusok nem csak az Apple-höz hasonló multinacionális vállalatok, de a szupergazdagok esetében is gyakran rámutatnak az adóoptimalizálás jelenségére, amellyel a legvagyonosabbak arányaiban nagyon kevés adót fizethetnek a hétköznapi állampolgárokhoz képest.

Hirdetés

Az oknyomozó újságírást támogató Pro Publica nonprofit szervezet néhány közismert mogul, köztük Jeff Bezos és Elon Musk adóügyeinek nézett utána az amerikai adóhatóság (IRS) dokumentumaiban, s jelentésében arra jutott, hogy a szupergazdagok szinte semennyi jövedelmi adót sem fizetnek.

A ProPublica szerint a 25 legtehetősebb amerikai 2018-ban 1,1 billió dollárnyi vagyont birtokolt, ami 14,3 millió, fizetésből élő állampolgár vagyonának felelt meg. E javak után a szigorú adózási szabályokkal sújtott fizetésből élők 143 milliárd dollárnyi adót fizettek volna, az optimalizálás széles tárházát élvező milliárdosok viszont összesen csupán 1,9 milliárd dollárt juttattak a költségvetésnek.

A jelentés több személyes és titkos információt is megoszt az olyan közismert személyek adózási szokásairól, mint Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, vagy Elon Musk, de Soros György és a legendás befektető Warren Buffet is feltűnik benne. A Pro Publica megjegyzi, hogy egyik milliárdos sem követ el illegális tevékenységet, pusztán kihasználják a rendszer adta törvényes lehetőségeket.

Jeff Bezos, a világ jelenlegi második leggazdagabb embere például a Forbes számai alapján 2007-ben 3,8 milliárd dollárral növelte vagyonát, jövedelemként viszont mindössze 46 millió dollárral számolt el. Bevételeit ugyanis befektetési veszteségekkel és adólevonásokkal ellensúlyozta, ami számos esetben 0 dollárnyi adókötelezettséget eredményezett - írja a ProPublica.

Az Amazon alapítója később is ügyesen játszott, mivel a 2006 és 2018 között 127 milliárd dollárral növelt vagyona mellett mindössze 6,5 milliárd dollár jövedelmet kellett jelentenie az amerikai adóhatóságnak, amiért már csupán 1,4 milliárd dollárt adózott.

Nem kevésbé tehetségesek azonban Elon Musk könyvelői sem. A dél-afrikai származású, de amerikai állampolgársággal is bíró Musk ugyanis a Pro Publica szerint 2018-ban egy fillér jövedelmi adót sem fizetett az USA-ban. A jelentés arra jutott, hogy habár a Tesla alapítójának vagyona 2014 és 2018 között 13,9 milliárd dollárral nőtt, adózandó jövedelemként mindössze 1,52 milliárd dollárral számolt el, ami csupán 455 millió dollárjába került.

Musk állítólag a Tesla részvényeivel fedezte a személyes hitelfelvételeit, ami a gazdagok közkedvelt stratégiája az adóelkerülésre. S hogy ez miként működik?

A szövetségi kormány csak a béreket, a részvényekből származó osztalékokat, a kötvények kamatát és a pénzügyi eszközök eladásából származó bevételt tekinti jövedelemnek. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a milliárdosoknak ne kelljen adózniuk a részvényeik árfolyamának kilövéséből származó bevételeik után. A többlet besöpréséhez ugyanis nem szükséges ténylegesen is eladni a részvényeket: elég, ha a tulajdonos fedezetként használja őket a kölcsönöknél, a kölcsönből származó források után ugyanis nem kell adóznia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.