Hirdetés

Jelentős modernizáció előtt állnak hazai MR és CT gépek, már az idén csökkenhetnek a várólisták



|

Egy átfogó közbeszerzési eljárás keretében akár a Magyarországon alkalmazott képalkotó gépek fele is lecserélődhet.

Hirdetés

A rohamléptékben fejlődő MR (mágneses rezonancia) gépek és CT (komputertomográf) szkennerek elengedhetetlen szerepet töltenek be a modern orvostudományban, épp ezért nagyban hátráltatja a sikeres gyógyítást, hogy Magyarországon lakosságarányosan kevesebb ilyen berendezés üzemel az OECD-átlagnál, és azok jó része is elavult, azaz kevésbé hatékonyan végzi a vizsgálatokat, ezzel is hozzájárulva a várólisták hosszabbá válásához.

Az MR és CT gépek piacának egyik jelentős szereplője, az amerikai-kínai United Imaging hazai terjesztőjeként tevékenykedő Humantech Solutions Zrt. azonban most sajtóközleményben hívta rá a figyelmet, hogy ez már az idei évben megváltozhat, köszönhetően egy ígéretes közbeszerzésnek.

Hamarosan ugyanis eredményt hirdetnek a 2023 tavaszán kiírt ASZ01_DBR_KEPALKOTO_21 tenderben, amely a hazai egészségügyben alkalmazott MR és CT berendezések lecserélésére szolgál, és már az új Dinamikus Beszerzési Rendszerben futott. A Humantech Solutions szerint az új platform nyílt árversenyhez vezetett, melynek hála az Országos Kórházi Főigazgatóság a tervezettnél akár háromszor több gépet is be tud majd szerezni.

Hirdetés

A tenderen résztvevő cég előrejelzése alapján ez lehetővé teszi, hogy a nyárra a súlyponti kórházak és más közgyógyellátási intézmények gépparkjának akár 50%-át is modernizálják, hamar lecsökkentve a várólistákat. A pályázat szigorú követelményeit teljesítő új berendezések olyan előnyökkel szolgálnak, mint például a gyorsabb rotáció, a nagyobb teljesítményű generátor, a 10 helyett 40 mm-es detektor lefedettség és a korábbi 512 x 512 helyett 1024 x 1024 pixeles felbontás.

Mindezeknek révén sokkal rövidebb lehet a vizsgálati idő és felgyorsulhatnak a betegellátási munkafolyamatok. A dózist csökkentő, valamint az iteratív zajcsökkentő eljárásoknak köszönhetően kisebb sugárzásnak van kitéve a páciens, a képminőség romlása nélkül. Ilyen paraméterek mellett még a nehezen leképezhető szívről is gyorsan, kiváló minőségű felvételek készíthetők, amit az alábbi fotópár hivatott illusztrálni.

A vállalat közleménye szerint a magyar gépek átlagéletkora jelenleg közel 9 év, de több megyei kórház is akad, ahol huszonéves masinák teljesítenek szolgálatot. Egy meg nem nevezett észak-magyarországi városban például 22. születésnapját ünnepelte tavaly a helyi kórház CT berendezése. A Humantech Solutions úgy véli, hogy az elavult géppark a rendszeres karbantartással és a néhány évente elvégzett nagygenerállal együtt sem tudja biztosítani a versenyképes diagnosztikai ellátást.

A modernizálást szolgáló, 33 milliárd forint értékű közbeszerzés utolsó körös eredményhirdetése a napokban várható, az új generációs MR és CT gépeket pedig élőben is megtekinthetik, akik ellátogatnak az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításra, amelynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.