Hirdetés

Kamu felhasználókkal verte át a befektetőket az egyik legígéretesebb közösségi oldal



|

Most már biztos, hogy nem az IRL lesz a "fiatalok Facebookja".

Hirdetés

A Facebook a maga közel 3 milliárd felhasználójával ugyan továbbra is magasan dominálja a közösségi médiás piacot, ám a platform felett évek óta kongatják a vészharangot az elemzők, mivel a fiatalok tömegesen hagyják ott a szolgáltatást.

A tinédzserek és a huszonévesek új kedvencének egyelőre a kínai TikTok tűnik, a befektetők viszont lázasan keresik a további startupokat, amelyekből kinőhet a "fiatalok Facebookja". Pontosan ezt használta ki egy feltörekvő platform, amely egy ígéretes indulással több száz millió dollárt gyűjtött össze, ám most kiderült, hogy kamu felhasználókkal vezette félre a támogatóit.

Hirdetés

Aki most a csoportos csevegés és az eseményszervezés témája köré felépített IRL weboldalára látogat, azt egy felugró üzenet fogadja arról, hogy a tegnapi nappal lelőtték a szolgáltatást, így a közönség kénytelen máshol folytatni a társalgást. A fejlemény hátterének megismeréséhez viszont már a The Information tényfeltáró írását érdemes elolvasni, amelyből kiderül a hirtelen bezárás oka is.

A cikk alapján a kifejezetten a Z-generációt célzó IRL igazgatótanácsa egy belsős vizsgálat során felfedezte, hogy a platform vezérigazgatója, Abraham Shafi hazudott, amikor 20 millió aktív felhasználóról beszélt a befektetőknek, akik több mint 200 millió dollárral finanszírozták a céget. Mint kiderült, az állítólagos közönség 95%-a automatizált bot volt. Az átverés felderítése után a CEO-t menesztették, és az oldal leállítása mellett döntöttek.

Az egykor 1,17 milliárd dollár értékűre tartott platform gondjai tavaly kezdtek láthatóvá válni, amikor az üzemeltető kénytelen volt megszabadulni az alkalmazottai 25%-ától. Belsős körökből ekkor kapott szárnyra először a pletyka, hogy valami nincs rendben a 20 milliós felhasználói bázissal, valamint a tőzsdefelügyelet is vizsgálódni kezdett a startup körül. A megmaradt alkalmazottakat keményebb munkára buzdító Shafi akkoriban még azt hangoztatta, hogy akár 2024-ig is kihúzhatják az anyagi tartalékaikkal.

A cég szóvivőjének közleménye szerint a megmaradt pénzt most visszajuttatják a befektetőkhöz, melynek kapcsán az esetről szintén beszámoló TechCrunch egy forrása azt állítja, hogy az üzemeltetőnek több mint 100 millió dollárja lehetett a bankban. Az IRL botránya rávilágít, hogy még a több milliárd dolláros Theranos-csalás utáni kijózanodás sem hozott teljes tisztulást a startup-szcénában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.