Hirdetés

Óriási kártérítést kell fizetnie a világot átverő „női Steve Jobsnak”



|

A startupkirálynő Elizabeth Holmes korábban több mint 10 éves börtönbüntetést kapott, ezzel azonban még nem törlesztette a számlát.

Hirdetés

Az ezredforduló után fellendült startup-korszak eddigi legnagyobb botránya volt a 2003-ban alapított Theranos története, amely éveken át azzal ámította a befektetőit, hogy a forradalmi technológiájával egyetlen csepp vérből is kimutathatók azok az adatok, melyekhez egyébként jóval bonyolultabb és költségesebb laborvizsgálatokat kell végezni.

A mese elhitetésében központi szerepe volt a cég vezérigazgatójának, a karizmatikus Elizabeth Holmesnak, akit egykor már a "női Steve Jobsként" emlegettek, s akinek az irányításával a Theranos egy 9 milliárd dollárra értékelt vállalattá fejlődött. Idővel azonban kiderült, hogy semmi sincs a szenzációs ígéretek mögött, Holmes és az elnöki posztot betöltő férje, Ramesh Balwani pedig tavaly 11,5 és 13 éves börtönbüntetést kaptak a befektetőik szándékos átveréséért.

Hirdetés

Most újabb fejezethez ért Holmesék kálváriája, a csalási ügyben eljáró bíró, Edward Davila ugyanis egy friss ítéletben 452 millió dolláros (közel 155 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte a 2016-ban elvált házaspárt. Ebből 125 millió dollár a főrészvényes Rupert Murdoch médiacézárt illeti, 397 millió dollárt pedig magánbefektetők között osztanak szét. A fennmaradó összeget különböző cégek kapják.

Arról nincs információnk, hogy Holmes és Balwani miként tervezik felosztani a cechet, de nem lesz könnyű összekaparniuk a pénzt, mivel a nyilvánosan ismert adatok szerint egyikük sincs olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhesse magának a kártérítést. Az egykori vezérigazgató számára azonban még mindig nem ez az egyetlen rossz hír.

Holmes ugyanis megpróbálta elérni, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, amíg elbírálják négyrendbeli csalásért és bűnszövetkezésért kiszabott 11,5 éves fogsága ellen benyújtott fellebbezését, ám az ebben illetékes fellebbviteli bíróság nemrég elutasította a kérését. Az ex-CEO már nem nyújthat be újabb panaszt a határozat ellen, így május 30-án mindenképp meg kell kezdenie a büntetése letöltését.

Az egykori férje ugyan szintén fellebbezett a tavalyi ítélet miatt, ám ő már a múlt hónapban bevonult a börtönbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.