Hirdetés

Kiderült, hogy mennyi extra garanciát élveznek majd a javított termékek az Európai Unióban



|

Fontos intézkedést tartalmaz a javítás jogáról szóló EU-s jogszabálytervezet.

Hirdetés

Az elmúlt évek során fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi okokból is egyre nagyobb figyelmet kapott az elektronikai termékek szervizelésének és otthoni javításának megkönnyítése, az Európai Unió pedig a saját kezébe vette a kezdeményezést, és nekifogott egy átfogó szabályozás megalkotásának, amely fenntarthatóbb és vásárlóbarátabb megközelítésre kényszeríti az eszközök gyártóit.

A tavaly márciusban előterjesztett rendelkezések a múlt héten fontos mérföldkőhöz értek, amikor is az Európai Bizottság és a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács politikai megállapodásra jutottak a direktíva részleteiről. A később esedékes formális elfogadását követően a tervezet a termékekre járó garancia terén is tartogat egy lényegi változtatást.

Hirdetés

Az Európai Bizottság közleményéből ugyanis kiderül, hogy a javítás jogát megerősítő regulák értelmében a gyártóknak további 12 hónap garanciát kell majd vállalniuk a javított termékeikre, amennyiben a hiba a törvényes garanciaidőn belül jelentkezik. Ha pedig a meghibásodás a garancia lejárta után történik, a fogyasztók olcsóbban kérhetik majd a rendelkezésben érintett eszközök, például a mobiltelefonok, a táblagépek, a mosogatógépek és a mosógépek javítását.

A gyártóknak emellett közzé kell tenniük a leggyakoribb szerelési műveletek "indikatív" árát, a tagállamoknak pedig legalább egy, a javítást támogató intézkedést kell hozniuk. Itt olyan lehetőségekre kell gondolni, mint kedvezményekre jogosító javítási utalványok kibocsátása, helyi kezdeményezések támogatása vagy a javítást segítő pénzügyi alapok létrehozása. Egy közeli példa erre az Ausztriában 2022 óta igényelhető javítási bónusz (Reparaturbonus), amellyel az állam akár 50%-ban is átvállalja a leggyakrabban használt elektromos készülékek javítási díját.

Az új EU-s szabályozás egy sor előírással fogja hozzáférhetőbbé és olcsóbbá teszi az érintett eszközök szerelését, így a jogalkotó szerint 15 éves távlatban 176 millió euróval csökkenhetnek az európai fogyasztók költségei, az új eszközvásárlások kiváltásával pedig 18 millió tonnányival kevesebb CO2 juthat a levegőbe. A továbbiakban az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadniuk a politikai megállapodást, majd az irányelv az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő 20. napon lép hatályba. A procedúra záróakkordjaként a tagállamokra kerül a sor, hogy beépítsék a javítással kapcsolatos előírásokat a saját jogszabályaikba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.