Hirdetés

Kiderült, ki lesz a következő magyar űrhajós



|

Farkas Bertalan nyomdokaiba lép a második magyar asztronauta, aki mellé tartalékos űrhajóst is választottak.

Hirdetés

1980. május 26-án vette kezdetét az egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan repülése a Szojuz-36 küldetés részeként, vagyis tegnap volt 44 éve, hogy először és eddig utoljára asztronautát küldtünk a világűrbe. A kormány ugyanakkor már 2021 nyarán meghirdette a HUNOR - Magyar Űrhajós Programot, melynek keretében egy új kutatóűrhajós léphet a legendás vadászpilóta nyomdokaiba.

A programot óriási érdeklődés kísérte, a 2022 januárjában zárult  jelentkezési folyamat során 247 érvényes pályázat érkezett, melyek elbírálását követően 100 jelölt kezdhette meg a szükséges teszteket. Az aprólékos kiválasztási procedúra most a végéhez ért, így már tudjuk, ki lesz a következő magyar űrhajós.

Hirdetés

A programban illetékes Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a szakértői bizottság döntése alapján egy 32 éves gépészmérnök, Kapu Tibor lehet a következő magyar kutatóűrhajós, aki eddig az autóiparban tevékenykedett, főként akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozva. A küldetés biztos megvalósulása érdekében egy tartalékos is kijelölésre került, a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula személyében.

Kapu Tibor és Cserényi Gyula. Forrás: HUNOR, Facebook
Kapu Tibor és Cserényi Gyula. Forrás: HUNOR, Facebook

A kiválasztási folyamat végén négy jelöltre szűkült a kör, akik szerteágazó kiképzésen estek át az űrdinamikától a könnyű repülőgépes pilótaképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos feladatokig. A hír kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy a következő magyar űrhajósnak nehéz feladatokat kell majd végrehajtania a világűrben mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, amelyre a Nemzetközi Űrállomás eléréséhez szükséges 48 órás út kibírását hozta példaként a tárcavezető.

Ami a folytatást illeti, a kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), valamint egy szerződés alapján az Axiom Space nevű privát cég fogja levezényelni a kiképzésük utolsó fázisát. A HUNOR-ról a program honlapján tájékozódhatsz bővebben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.