Hirdetés

7 robot, ami segít a koronavírus elleni harcban



|

A jelentések szerint Kínában már visszaesőben van a koronavírusos megbetegedések száma. Ez sok mindennek köszönhető, de úgy tűnik, robotok is hozzájárulnak a sikerhez.

Hirdetés

Mivel a COVID-19 néven "anyakönyvezett" koronavírus leginkább emberről emberre terjed közvetlen érintkezés, vagy köhögés-tüsszögés és beszéd során a levegőbe jutott részecskék segítségével, a terjedést többek között úgy lehet megállítani, hogy a fertőzöttekkel minimalizáljuk a kontaktust. Ez persze nem megvalósítható, hiszen pont azokról a betegekről van szó, akiket folyamatosan vizsgálni, gyógyszerezni kell, gondoskodni a napi szükségleteikről és higiéniájukról, valamint persze az élelmezésükről. De ha ez emberekre nézve veszélyes, akkor jöhetnek a robotok.

Hirdetés

Amellett, hogy világszerte egyelőre inkább felívelőben van az új esetek száma, Kínában a szigorú karantén-szabályok és egyéb megszorítások, valamint a villámgyorsan felépült szükségkórházak miatt sikerült elérni, hogy az új megbetegedések száma egyre csökken. A leginkább érintett területen, például a járvány kiindulópontjának tartott Vuhan városában a fenti problémákra válaszul olyan robotokat alkalmaznak, amelyek segítenek a legfontosabb feladatokban.

A lenti képen egy olyan távirányítású "robottankot" láthatunk, amely utcákat és közterületeket fertőtlenít. Az eszköz az útjának egy részét önjáró módon is képes megtenni, de az emberi kísérők közvetlenül is vezérelhetik vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Olyan helyekre is beküldhető, ahová emberek már nem tudnak vagy akarnak bemenni, és csak annyi emberi beavatkozást kíván, hogy naponta újra kell tölteni a fertőtlenítő tartályát, valamint az akkumulátorokat.

A következő képen egy olyan robot látható, amely az egyik kínai kórházban a páciensek testhőmérsékletét méri, emellett ugyanígy képes a helyiségek és az emberek fertőtlenítésére is. Ezek az eszközök lehetővé teszik azt is, hogy a kórházak kevesebb személyzettel is működőképesek maradjanak.

A következő képen egy újabb fertőtlenítő robotot látunk, amely nagy területek ellátására képes messzehordó "ágyúja" segítségével.

Egyes variánsait még arra is alkalmassá tették, hogy lépcsőkön is felmásszanak, így magas épületek több szintjén is el tudják látni feladataikat.

A következő robot Sanghaj utcáin "járőrözik" és kérésre kézfertőtlenítőt oszt a járókelőknek.

Ő pedig egy konyhai robot, amely képes a kórházakban komplett ételeket megfőzni nagy mennyiségben. A hozzávalókat a különdéle csöveken keresztül juttatja el az edénybe, majd a kész ételt szállítószalag viszi az elosztóba. A rendszer teljesen emberi irányítás nélkül üzemeltethető, így biztosítható a tökéletes sterilitása is.

Hangzhou városában fotózták ezt a robotot, amelyet egy vendéglőben alkalmaznak arra, hogy felvegye a rendeléseket, majd az ételt az asztalokhoz vigye, így a hely dolgozóinak sem kell közvetlenül érintkeznie a vendégekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.