Hirdetés

Kórházi káoszt eredményezett a zsarolóvírus-támadás|

Biztonsági okokból csúsznak a halasztható beavatkozások, és felfüggesztették a patológia működését.

Hirdetés

London egy jelentős orvosi diagnosztikai szolgáltatójának működését megbénította egy zsarolóvírus-támadás. A kritikus esemény miatt vészhelyzetet kellett hirdetni, ami több szempontból is fennakadást jelent a város egészségügyi ellátásában. A súlyos helyzetből kifolyólag egyelőre törölni kellett a halasztható beavatkozásokat és a patológiai rendelést is.

A támadást hétfőn észlelték a Synnovis nevű szolgáltatónál, ami többek között azért jelent komoly problémát, mert ők végzik a főváros hat kerületében a vérvizsgálatokat, különböző nem invazív teszteket és egyéb egészségügyi szolgáltatásokat.

A támadásról annyi tudható csak, hogy a vállalat teljes informatikai rendszerét érintette, de ennél konkrétabb részleteket nem közöltek a sajtó munkatársaival. Nem lehet tudni, hogy ki áll a támadás hátterében, és egyelőre megbecsülni sem tudják, hogy mikorra áll helyre a szolgáltatásban kulcsfontosságú informatikai rendszer.

Hirdetés

A kiesés miatt több súlyponti kórház is törölte a vérátömlesztéssel járó műtéteket. Ezek között fokozottan sürgős transzplantációs műtétek is akadnak szép számban, ami egy meglehetősen aggályos működést mutat a megtámadott infrastruktúrában. Ian Abbs, az egyik érintett kórház vezérigazgatója, azt nyilatkozta, hogy amit csak lehetett, elhalasztottak a probléma megoldásáig, amelyik páciens esetében erre nem volt lehetőség, átirányították más szolgáltatókhoz.

A Royal Brompton és Harefield kórházak is bejelentették, hogy érintettek az ügyben, pedig ez a két hely az Egyesült Királyság legnagyobb szív- és tüdőbetegeket ellátó központjai. Az incidensből kifolyólag az alapellátás is szünetel London délkeleti részén. Mivel jelenleg csak indokolt, sürgősségi esetekben lehetséges a transzfúzió, így a támadás az egyéb traumás esetek ellátását is hátráltatja.

A kormány szóvivője azt nyilatkozta az esettel kapcsolatosan, hogy az NHS (National Health Service) England és a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ együtt dolgozik a probléma kezelésén. Nyilatkozatuk szerint számukra a betegbiztonság az első, és igyekeznek minél előbb hatékony segítséget nyújtani az érintett intézmények számára.

Nem ez az első eset, hogy a szigetországban hasonló módszerekkel próbálják ellehetetleníteni az egészségügyi ellátást. Az ilyen esetekben az az előírás, hogy irányítsák át a sürgősségi ellátásra szorulókat egy másik intézménybe. Ilyenkor azonban rendkívül nagy szerepe lehet a hatékony segítségben az időtényezőnek, nem ritkán életek múlhatnak azon, hogy a beteg minél előbb szakszerű segítséget kapjon.

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint tavaly csaknem megduplázódott az egészségügyi szolgáltatókat célzó zsarolóvírus-támadások száma: 2022-ben 214, 2023-ban pedig 389 támadás ért kórházi rendszereket világszerte. Az Egyesült Államokban a 2022-es 113-ról tavaly 258-ra emelkedett a számuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.