Hirdetés

A koronavírus-parát használják ki a hackerek



|

Ha valamitől félünk, azzal könnyebben tőrbe is lehet csalni minket - a koronavírusra is így ugrottak rá azonnal a webes bűnözők.

Hirdetés

Az emberi faj (legalábbis annak egy része) néha olyannyira alávaló tud lenni, mint egy pondró által kiürített végtermék. Amikor történik valamilyen tragédia vagy bármilyen negatív előjelű esemény, azonnal igyekeznek hasznot húzni a dologból, akár azzal együtt, hogy megtévesztenek másokat. Ilyen volt, amikor az ausztráliai bozóttüzek hírére egy csomó csaló kezdett spamben pénzt gyűjteni (elvileg a lángok megfékezésére, gyakorlatilag saját magának), vagy Kobe Bryant halála után "személyes emléktárgyakat" kínáltak eladásra. A koronavírus is olyasmi, amivel sok mindenki foglalkozik legalább tájékozódás, érdeklődés szintjén, és hopp, máris megvan a keselyűk következő témája.

Hirdetés

A CheckPoint biztonsági cég felmérése szerint megszaporodtak azok az átverős e-mailek, amelyeket úgy álcáznak, mintha valamilyen egészségügyi szervezettől vagy a koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódó hatóságtól érkeznének, beleértve az e-mail címet, de akár a levélben szereplő logókat és egyéb információkat. Az üzenetekben többek között hivatalos tájékoztatást, fontos figyelmeztetést ígérnek, vagy épp ingyenes arcmaszkot kínálnak - a módszer viszont mindig ugyanaz. A címzettet igyekeznek arra rávenni, hogy nyissa meg a csatolmányt - ez azonban egy malware-t aktivál, amely máris beleeszi magát a gépünk rendszerébe, és ha nem is koronavírussal, de annak számítógépes megfelelőjével fertőz meg mindent.

A legújabb ilyen átverés Japánból indult el, de már világszerte érkeznek a levelek olyan szolgáltatást ígérve, amely megmutatja, a környékünkön hol és milyen sűrűn találtak fertőzötteket. A csatolmányt megnyitva azonban az Emotet kártevő települ, amely képes hátsó ajtót nyitni a gépünkön, és azon keresztül illetéktelenek megszerezhetik adatainkat.

Mint mindig, most is egyértelmű módszerekkel védekezhetünk: egyrészt legyen az operációs rendszerünk naprakészen frissítve, és lehetőség szerint használjunk szintén folyamatosan frissített biztonsági szoftvert. Másrészt pedig ott a józan ész: a koronavírussal kapcsolatban tájékozódjunk valóban hivatalos forrásból, a furcsa e-mailek és főképp csatolmányok eddig sem voltak az ilyesféle kommunikáció elfogadott formái, és mostantól sem terveznek efféle hírközlést a szervezetek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.