Hirdetés

Középiskolások készítették el a világ legkisebb humanoid robotját



|

A golyóstoll méretű robottal megdöntötték a Guinness-rekordot a diákok.

Hirdetés

A Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye, amely olyan nemzetközileg elismert és hitelesített rekordokat jelentet meg, amelyek az emberi teljesítőképesség vagy a természet szélsőségeiként jönnek létre. A világ "leg"-jeit bemutató könyv ezen felül helyt ad a technológia világában születő hitelesített rekordoknak is.

Egy hongkongi fiúiskola, a Diocesan diákjai is egy ilyennel vívták ki a jogot a bekerülésre azzal, hogy közös munkájuk eredményeként megalkották a világ legkisebb humanoid robotját. Az - egy golyóstoll méretével vetekedő - arasznyi robot 14,1 centiméteres hosszával nyerte el a megtisztelő címet.

A projekten dolgozó diákok, Aaron Ho Yat Fung, Isaac Zachary To, Justin Wang Tou Duong és Ngo Hei Leung, CAD-ben (computer-aided design) kezdték el a miniatűr szerkezet megtervezését. A kivitelezéskor a specifikációk figyelembe vételével egy független céggel gyártatták le a működtetéshez szükséges szervomotorokat.

Hirdetés

Ezek a precíziós alkatrészek segítik a robotot abban, hogy a szerkezet mozgató és forgó alkatrészei biztosítsák számára a finommozgást és a végtagok koordinációját. A projekten dolgozó tanulók a robot alapját képező akril-vázat és a 3D nyomtató segítségével készült alkatrészeket az iskola robotikai laborjában készítették el.

Az eszköz a mozgáshoz szükséges energiát egy 7,4 voltos lítium-ion akkumulátorból nyeri. Mivel a projekt egy hátrányos helyzetű és kisebbségi felzárkóztató program keretében valósult meg, szeretnék a készítők, ha mind a tervezési dokumentáció, mind pedig a programozásával kapcsolatos adatok is nyilvánosak lennének.

Az iskola diákjai rekordjukkal egy két évvel ezelőtt regisztrált csúcsot döntöttek meg. A pakisztáni származású Zain Ahmad Qureshi rekordja ugyan nem bizonyult hosszú életűnek, számára viszont fordulópontot jelentett, mivel azóta neves mérnökként számos kutatásban részt vehetett korábbi eredményéből fakadó ismertségének köszönhetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.