Hirdetés

Van újabb a pénzbányászatnál: jön a virtuális aranymosás!



|

A bitcoin és az összes többi kriptopénz alaposan felforgatta az üzleti világot és a számítástechnikát is. Most pedig fel lehet készülni a következő őrületre.

Hirdetés

Pár éve még senki se gondolta volna, hogy valódi tényező lehet a világ pénzpiacán a virtuális deviza, tehát az olyan pénz, amely mögött nem áll sem igazi ország, sem valódi bank, mivel az előállítása, forgalma, értékének változása kizárólag digitális változók által szabályozott folyamat. Egy ideig csak a "sötét internet" piszkos pénzének tartották, mára viszont egyre elfogadottabb fizetőeszköz valamelyik virtuális pénztípus.

Hirdetés

A banki szegmens mellett ráadásul a bitcoin és társai alaposan megkavarták a számítástechnikát, pontosabban a hardverbizniszt. Mivel a kriptopénzek bányászatára leginkább a GPU-k alkalmasak, a bányászok és bányászjelöltek elkezdték halomra vásárolni a grafikus kártyákat, amelynek az lett az eredménye, hogy a kurrens Nvidia és AMD kártyák nagy részénél irtózatos hiány lépett fel, a maradék pedig horribilis árakon cserél gazdát.

Épp ezért lehet, hogy érdemes előre felkészülni a következő kriptopénzes őrületre, ahol már nem is különféle devizanemekkel kell foglalkozni, hanem virtuális arany jelenti az értéket. Ezt a különféle kriptopénzek feltalálói és üzemeltetői találták ki (melyek közül például a bitcoin atyjának valós identitása még mindig nem ismert), az ok pedig az, hogy a virtuális pénzek közötti árfolyamot egy sokkal stabilabb árfolyamú alaphoz igazíthassák. Ez az alap pedig a VirtuGold.

Az egyelőre csak a dark weben terjedő előzetesek szerint a VirtuGoldot ráadásul nem is lehet közvetlenül bányászni a kriptopénzekhez hasonlóan, a "géparany" előállításához és a tranzakciók kezeléséhez speciális GPU-val ellátott gépekre van szükség, amelyekről a titkos szövetség már tárgyalásokat folytat a két nagy videokártya-gyártóval. Az Nvidia és az AMD új termékeiben az lesz a közös, hogy a kifejezetten teljesítménycentrikus kártyák vízhűtéssel kerülnek forgalomba, ezért máris a találó "aranymosás" kifejezés terjed a kriptopénz-bányászat leváltására. A dolog azért is frappáns, mert a 100-150 évvel ezelőtti aranylázak során a legtöbbször természetes folyóvizek hordalékából próbálták kiszűrni az aranyszemcséket a vakmerő vállalkozók, akiket szintén aranymosóknak hívtak.

Ahogy a kriptopénzek kezelőit tömörítő titkos szövetség szóvivője, April Fooley megfogalmazta: "a virtuális arany legalább olyan lázat okoz majd, mint amilyen annak idején a valós aranyláz volt Kaliforniában és Alaszkában, ezért érdemes rá időben felkészülni". Nyilatkozatában kiemelte azt is, nagyon fontos, milyen dátum szerepel a hír fejlécében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.