Hirdetés

Lenyűgöző képeken a Mars rejtélyes inka városa



|

A vörös bolygó egyik leglátványosabb részét sikerült lencsevégre kapni.

Hirdetés

Jó eséllyel senkinek sem kell bemutatni a világ egyik leghíresebb látványosságát, az Andok hegyláncai között megbúvó Macchu Pichut, amely közel 600 évvel az építése után is hirdeti az egykori Inka Birodalom letűnt dicsőségét. A festői környezetben fekvő romváros 2007 óta a Világ Új Hét Csodájának egyike, azt viszont már kevesebben tudhatják, hogy a Marson egy párja is van, még ha azt nem is az inka mesterek, hanem a természet építette.

Erről a "testvérvárosról" közölt most lenyűgöző felvételeket a Német Repülési Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR), amely az Európai Űrügynökség Mars Express-missziójának részét képező High Resolution Stereo Camera (HRSC) segítségével lőtte a nagy felbontású fotókat.

Hirdetés

A mars inka városát hivatalosan Angustus Labyrinthusnak hívják, és habár a NASA Mariner 9-es szondája már 1972-ben felfedezte, a tudomány még ma is csak találgatni tud a keletkezését illetően. A felvételeket elnézve könnyű belátni, honnan erednek a természeti képződmény nevei: a terület utcákat formázó, egymást keresztező éles gerincekből áll, mintha csak egy város alaprajzát vagy egy útvesztőt látnánk.

Az ide kattintva nagy felbontásban is megtekinthető felvételeket még február 27-én készítette a HRSC. A marsi város egy nagyobb, 86 kilométer átmérőjű körkörös struktúra része, így az egyik elmélet szerint nem kizárt, hogy a létrejöttét egy aszteroida becsapódása okozta. E teória alapján a becsapódás nyomán keletkezett mély törések magmával töltődtek fel, amely jellegzetes hasadékok formájában szilárdult meg. Az ezeket borító puha sarki síkság később erodálódott, láthatóvá téve a keményebb anyagból álló gerinceket.

További elméletek szerint elképzelhető, hogy az inka város idővel kővé vált homokdűnékből áll, de az is lehet, hogy a helyszínre leszállva kanyargós szerkezeteket találnánk, amelyek a gleccserek által kivájt képződményekre jellemzők. Akárhogy is legyen, a Mars inka városa kétségtelenül lenyűgözően mutat, és a földi testvérével ellentétben nem hemzseg a turistáktól sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.