Hirdetés

Lerohanták a dél-koreai hatóságok az Apple irodáját



|

A fejlesztők bepanaszolták a céget egy megkérdőjelezhető üzleti gyakorlat miatt.

Hirdetés

Az elmúlt években a még pert is indító Epic Gamesszel az élen számos fejlesztő kritizálta az Apple jutalékrendszerét, amelynek értelmében az almás cég levonja a bevétel 30%-át minden vásárlás után, ami az iOS-es App Store-ban történik. E tekintetben ugyan a Google is hasonlóan jár el a Play Áruházban, ám a keresőóriás legalább azzal védekezhet, hogy az Android operációs rendszeren van lehetőség az alternatív alkalmazásboltok használatára. Most pedig egy újabb lényeges eltérés kapott nagy nyilvánosságot, miután a koreai hatóságok lerohanták az Apple helyi irodáját.

A hírről beszámoló FOSS Patents blog szerint egész pontosan a tisztességes kereskedelmi gyakorlatokért felelős Korea Fair Trade Commission (KFTC) nyomozói szállták meg az Apple szöuli központját, miután a mobilos fejlesztők egy csoportja bepanaszolta a céget a 30%-os jutalék túllépése miatt.

Hirdetés

Ez pedig úgy történhetett meg, hogy az Apple a forgalmi adót is tartalmazó bruttó ár alapján számítja a jutalék összegét, így a gyakorlatban valójában 33%-ot von le magának a helyi vásárlások után. A Google-t ebben az esetben egyáltalán nem fenyegeti hasonló nyomozás, mivel a konkurens a nettó árat veszi alapul a részesedése kikalkulálásakor, így tényleg csak a névlegesen ígért 30%-ot húzza a Play Áruház eladásaiból.

Az Apple ráadásul a kritikák hatására bevezetett Small Business Program kedvezményezettjeit is a magasabb elszámolással sújtja. Nekik elvileg csak 15%-ot kellene fizetniük, de így 16,5%-ra jön ki a jutalék összege. A programban azok a fejlesztők vehetnek részt, akiknek az éves bevétele nem éri el az 1 millió dollárt.

A FOSS Patents ugyanakkor rámutat, hogy az Apple nemcsak Dél-Koreában, de más országokban is hasonlóan jár el. A fejlesztők így Törökországban például 32,25%-os, Franciaországban és Olaszországban pedig 32,1%-os jutalékot kénytelenek fizetni az App Store-ban nyélbe ütött eladások után. Ezekben az államokban azonban még senki sem emelt panaszt a gyakorlat miatt.

Ami Dél-Koreát illeti, itt már korábban kezdetét vette az Apple kálváriája. Az országban egy tavaly elfogadott törvény kötelezte az almás céget és a Google-t is, hogy tegyék lehetővé az alternatív fizetési megoldások használatát az App Store-ban és a Play Áruházban, ami a gyakorlatban a jutalékrendszer kikerülését jelenti. Májusban azonban - szintén egy bejelentés nyomán - a Koreai Kommunikációs Bizottság vizsgálatot indított az érintett vállalatok és a One Store nevű digitális bolt ellen, hogy valóban betartják-e az új szabályozást.

Az Apple így most két nyomozásban is célponttá vált, és ha a jutalék túllépése miatti vizsgálat jogsértést állapít meg, végül komoly kártérítés kifizetésére kötelezhetik az amerikai tech-óriást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.