Hirdetés

LG OLED: Hogyan ismerheted meg az új sorozatot?



|

Szeretnél kiigazodni az LG OLED televíziók kínálatában? Segítünk!

Hirdetés

Az LG a világ legnagyobb TV gyártóinak egyike, és az olcsóbb LED modellek mellett OLED-alapú TV-ket is kínál. Ez magasabb kontrasztot, jobb színeket vagy abszolút feketét jelent ahhoz képest, amelyet a hagyományos LED panelek képesek elérni. Hogyan működik az OLED, mi az LG technológiai érdeke és miről ismerheted meg a márka csúcskategóriás LG OLED TV modelljeit?

Hirdetés

Hogyan működik az OLED technológia?

Hasonló nevük ellenére az OLED technológiában és a hagyományos LED panelekben nem sok közös van. A LED panelek alapja az LCD technológia, amely a fehér háttérvilágítás és az előtte elhelyezett folyadékkristály együtteséből alkot képet, majd a háttérvilágításból származó fényt állítja be a megfelelő szín és intenzitás eléréséhez. A LED (LCD) panelek előállítása viszonylag egyszerű és olcsó, ezért inkább az alacsonyabb árkategóriájú televíziókban találkozhatunk velük. Ennek eredményeképp általában nem is biztosítanak olyan jó képet, mint az OLED.

Mivel az OLED jelentősen fejlettebb, mint az LCD, az előállítása is többe kerül. Elektromos feszültség hatására a benne található szerves diódák fényt bocsátanak ki, de teljesen ki is kapcsolhatók. Ennek köszönhetően az OLED panelek az abszolút fekete, illetve telítettebb színek megjelenítésére is képesek, amely vizuálisan mélyíti a képet. Ez az egyik oka annak, hogy miért az OLED jelenleg a legjobb televízió. Összességében ez a minőség azoknak szól, akik szívesen költenek többet egy TV-re, de manapság már egyre több megfizethető modell érhető el.

Az LG hamarosan összetekerhető TV-vel rukkol elő

Ahogy a bevezetőben is említettük, az LG az egyik legnagyobb és legfontosabb gyártó, amely TV-ket és egyéb eszközökhöz alkalmas kijelzőket állít elő. LG OLED panelekkel találkozhatunk más gyártók számos mobiltelefonjában is. Ezek közé tartozik például az iPhone X és Xs, vagy a Google Pixel. Világos tehát, hogy ha kijelző - akár OLED, akár LCD - előállításról van szó, az LG a legnagyobb szakértők közé tartozik.

Az LG saját gyakorlatainak technológiai fejlődését számos látványosság bizonyítja, amelyekért rendszeresen kap díjakat a különféle kiállításokon. A Las Vegas-i CES-en például sorozatban hatszor nyerte el a Legjobb Televízió díjat. A technológiai lehetőségek aktuális példája az összetekerhető TV, amely várhatóan 2020-ban kerül kereskedelmi forgalomba.

Hogyan ismerd fel az LG OLED televíziókat?

Nem mindig könnyű nevet adni egy termékmodellnek, ám az LG TV-k elnevezése szerencsére eléggé egyértelmű. Vegyünk egy véletlenszerűen választott modellt - például, az LG OLED65E9PLA-t. Az elején található OLED természetesen azt mutatja, hogy milyen panel található a készüléken. Az ezt követő szám (ebben az esetben 65) jelzi a képátló méretét, a mögötte álló betű és szám kombinációja (itt E9) mutatja a sorozatot (E), illetve, hogy melyik évben mutatták be a modellt (a 9 a 2019-es évet jelzi). Ezt a számot 2020-ben a római tízes számjegy (X) váltja fel, így a sorozat megnevezése BX, CX stb. lesz. Az utolsó három betű (mint a PLA vagy PUA) televízió választása során nem olyan lényeges.

 

Sokkal fontosabb az egyes sorozatok ismerete, amelyeket az alábbiak szerint osztottak fel:

  • B - az LG televíziók legalacsonyabb kategóriájú OLED sorozata, amely magas minőséget kínál elérhető áron. Híján van azonban bizonyos technológiai "kényelmi lehetőségeknek", mint például az AI upscaling.
  • C - ezek a modellek hasonlóan vannak felszerelve, mint a magasabb kategóriájú sorozat tagjai (Alpha 9 Gen. 3 processzorral és AI upscaling), de hagyományosabb formatervezés jellemzi őket, illetve állványra vagy falra szerelhetők.
  • E - ezt a sorozatot 2020-ban a G-sorozat váltotta fel.
  • G - az E-sorozat helyettesítője. A G-vel ("gallery") jelzett modellek falra szerelhetők. A W-sorozathoz képest azonban vastagabbak és minden csatlakozójuk a burkolaton található, nem pedig a soundbarban.
  • W - az úgy nevezett "wallpaper" sorozat, amelyet keskenyebb kivitelezés, falra szerelhető szerkezet és külső soundbar jellemez. Ez utóbbi a készülék "agya" és magában foglalja a csatlakozókat is.
  • Z - ebbe a sorozatba csak a 8K felbontással rendelkező modellek tartoznak.
  • R - új sorozat, amelyben az összetekerhető modell is található.

A cikk támogatói tartalom, nem a PC World szerkesztősége készítette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.