Hirdetés

Magyarázatot adott a Google a fehér emberek ábrázolását megtagadó Gemini abszurd viselkedésére



|

Az aggasztó történelmi képek, majd a fehér emberek generálásnak megtagadása után most tisztázta a dolgokat a nagyvállalat.

Hirdetés

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy igen kellemetlen helyzetbe hozta a Google-t a mesterséges intelligencián alapuló képgenerátora, a Gemini, ami teljesen abszurd kreációkat hozott létre bizonyos történelmi témákban. A vállalatnál ugyanis kicsit túltolták a rendszer politikai korrektségét, ezzel pedig a fekete vikingek, de még a diverz nácik is létező törzsekké avanzsálódtak, ami rövidesen kritikák tömkelegéhez vezetett.

Szóval bőven akadtak gondok a Geminivel, melynek furcsa viselkedését a Google most egy blogbejegyzésben próbálta meg tisztázni. Prabhakar Raghavan, a vállalat tudásért és információért felelős vezető alelnöke azt írta, a rendszer és annak széles skálán történő etnikumábrázolási képessége mentén nem vették figyelembe a kirívó, különleges eseteket, így születhettek többek között a teljesen elborult képek is.

Hirdetés

Kiderült ezek alapján még az is, hogy a Gemini idővel a kelleténél sokkal óvatosabbá vált, éppen ezért nem volt hajlandó bizonyos kérdésekre válaszolni.

Raghavan ezekkel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Ez a két dolog pedig oda vezetett, hogy a modell egyes esetekben túlkompenzált, más esetekben pedig túlságosan konzervatív volt, ami kínos és helytelen képekhez vezetett"

Nemrégiben egyébként egy másik botrány is felütötte a fejét, ugyanis mint kiderült, a Gemini konkrétan nem volt hajlandó a fehér emberek ábrázolására, az erre irányuló kéréseket visszautasította. Raghavan elmondta, egyáltalán nem állt szándékukban, hogy úgy alkossák meg a Geminit, hogy az bármiféle csoport generálását megtagadja.

Megerősítette, hogy bár egy időigényesebb folyamat lehet, de továbbra is azon lesznek, hogy legjobb tudásuk szerint orvosolják a problémákat, viszont addig is a funkciót meghatározatlan időre kikapcsolják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.