Hirdetés

Már ebben a hónapban színre lépnek az első AI PC-k és a Windows új mesterséges intelligenciás trükkjei



|

Egy friss bejelentés alapján a Microsoft indítja el az AI PC-k forradalmát.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciát övező lelkesedés a hardvergyártókra is átterjedt, így a piac szereplői mostanság nem győzik hangsúlyozni, hogy az idén beköszön az úgynevezett AI PC-k kora, amelyek kifejezetten az ilyen algoritmusok kiszolgálására létrehozott erőforrásokon alapulnak, és jóval hatékonyabbnak bizonyulhatnak a mindennapi feladatok elvégzésében, mint a hagyományos társaik. Hogy ebből mennyi a marketing, és mi az, ami miatt tényleg van okunk lelkesedni, annak nemrég egy nagyobb cikkben jártunk utána, most pedig úgy néz ki, hogy hamarosan debütálhatnak az új kategória első képviselői is.

A minap a Windows Central a saját, meg nem nevezett forrásaira alapozva arról számolt be, hogy a Microsoft már ebben a hónapban bemutathatja a MacBook Pro-rivális Surface Laptop 6-ot és az iPad Pro babérjaira pályázó Surface Pro 10 táblagépet, amelyeket az első AI számítógépekként reklámozhatnak a redmondiak.

Hirdetés

Ha a portál nem téved, a friss modellek mindegyike Intel Core Ultra és ARM-alapú Snapdragon X Elite processzorokkal érkezik, amelyekben már ott lapulnak a natív mesterséges intelligenciás műveletekhez szükséges NPU-k, vagyis neurális feldolgozó egységek. A jelentés alapján a Surface Pro 10 tablet nem hoz majd nagy dizájnbeli változást az előd Surface Pro 9-hez képest, cserébe viszont fejlettebb, tükröződésmentes OLED-kijelzővel támad, a vadonatúj ultraszéles látószögű előlapi kamerája pedig AI Studio Effects integrációt és NFC-olvasót is kap.

Ezzel szemben a Surface Laptop 6 már ránézésből is jobban eltér majd a felmenőjétől, így vékonyabb kijelzőkerettel, lekerekített sarkokkal, haptikus visszajelzésű touchpaddel és dedikált Copilot-gombbal érkezik, amiket két USB-C és egy USB-A port egészít ki. A Windows Central úgy tudja, hogy az új Surface készülékek forgalmazása két hullámban indul: a sort az Intel-alapú kiadások nyitják áprilisban, míg az ARM-variánsokra egészen júniusig kell majd várni.

Ami viszont talán a gépeknél is legérdekesebb, hogy a portál szerint a Microsoft a Surface eszközök leleplezését fogja kihasználni a Windows 11 24H2-es frissítésének bemutatására. A pletykák szerint eredetileg ez lett volna a Windows 12, erős fókusszal a mesterséges intelligenciás funkciókon, ám a redmondiak a fejlesztés egy pontján úgy döntöttek, hogy a meglévő Windows 11 update-jeként vezetik be az új képességeket.

A jelentés alapján az AI-jal felturbózott operációs rendszer olyan extrákat tartogat, mint az eszközön futó Copilot asszisztens, az élő feliratok és fordítások, a videojátékok szoftveres felskálázása és a képkockasebesség ingadozásának elsimítása, a fejlettebb Windows Studio Effects-képességek és egy "AI Explorer" nevű megoldás. Az utóbbi egy mindentudó AI-szolgáltatásnak ígérkezik, amely szöveges parancsok alapján bármire képes rákeresni, amit a számítógépen csináltunk, a képernyőn megjelenített elemekre reagálva pedig akár műveleteket is ajánl.

A gyakorlatban ez úgy nézhet ki, hogy az AI Explorerrel például közvetlenül rákereshetünk arra, hogy milyen éttermet ajánlott az egyik barátunk egy korábbi beszélgetésben, vagy hogy milyen weboldalon olvastunk egy bizonyos témáról,  ha pedig egy kép van előttünk, a programnak parancsokat osztogatva összetett szerkesztéseket végezhetünk rajta, mondjuk a háttér vagy bizonyos elemek eltávolításával.

Hogy a megszellőztetett értesülések mennyiben fedik a valóságot, az március 21-én derül ki, ugyanis magyar idő szerint 18 órára digitális eseményt hirdetett a Microsoft, amit történetesen Copilot, a Windows és a Surface mesterséges intelligenciával felturbózott jövőjének szentel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.