Hirdetés

Már Európában is támogatja az Apple az iPhone-ok otthoni bütykölését



|

Nyolc országban indult el az Apple szereld magad programja, amely egyes Mac-modelleket is támogat.

Hirdetés

Miután az utóbbi években a törvényhozók is egyre élénkebb érdeklődést kezdtek tanúsítani az otthoni javítás jogának biztosításáért, a mobilgyártók reagáltak a Right to Repair mozgalom által már évek óta hangoztatott igényre, és sorban előrukkoltak a saját, többnyire földrajzilag és a támogatott eszközök számát tekintve is erősen korlátozott programjaikkal.

A Samsung és a Google mellett az Apple is ebbe a körbe tartozik, amely tavasszal engedett utat bizonyos termékei házilagos bütykölésének, ám csak az Egyesült Államokban. A cupertinóiak viszont már akkor beígérték a bővítést, most pedig Európában is elrajtolt a program.

Hirdetés

Tegnap óta az öreg kontinens nyolc országában (Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság) érhető el az online Self Repair Service Platform, ahol több mint 200 alkatrészhez és szerszámhoz, valamint javítási útmutatóhoz férhetnek hozzá a vállalkozó kedvűek.

Az Apple ígérete szerint a "civilek" ugyanazokat a segédanyagokat és ugyanazt a minőséget kapják, mint a hivatalos szervizek és szervizpartnerek, méghozzá ugyanazon az áron. A program viszont egyelőre csak az iPhone 12- és 13-szériás telefonokat és a házon belüli fejlesztésű M-chippel szerelt Maceket érinti, vagyis a legújabb és a régebbi almás mobilok, illetve az Intel-alapú Macek nem támogatottak.

Aki nem akar szerszámokat vásárolni, az 49 dollárért bérelhet is, de az amerikai tapasztalatok alapján ebben nem biztos, hogy sok lesz a köszönet: a The Verge újságírója tavasszal egy 36 kg-os ládát kapott az Apple-től, amikor ki akarta cserélni az iPhone 12 minije akkumulátorát, a bérlés idejére pedig további 1200 dollárt is zároltak a bankszámláján.

Az Apple időzítése nem véletlen, az Európai Unió ugyanis egy ideje már nyomás alatt tartja a piac szereplőit az otthoni javítás megkönnyítéséért. A törekvés legfrissebb fejleménye az Európai Bizottság szeptemberben közzétett tervezete, amely 5 évig kötelezné a mobilgyártókat az egyes modellek legfontosabb cserealkatrészeinek biztosítására.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhet sor az Apple javítási programjának magyarországi elindulására, de ha szerencsénk van, nem várják meg vele az EU-s szintű kényszer elfogadását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.