Hirdetés

Már Kínának is van agyba ültethető chipje



|

Újabb területen zárkóznak fel a technológiai versenyben a kínaiak.

Hirdetés

Az idén ismét nagyobb figyelmet kapott az agyba ültethető chipek, vagyis az agy-számítógép interfészek (brain-computer interface, BCI) témája, miután az Elon Musk által alapított Neuralink végrehajtotta az első sikeres beültetését, a súlyosan mozgáskorlátozott páciens pedig azóta videón demonstrálta, hogy a hardvernek hála ismét képes a számítógépen sakkozni, sőt, állítólag még a Civilization VI nevű stratégiai játékkal is megbirkózik.

A jelek szerint viszont a továbbiakban Musk nemcsak az elektromos autókat gyártó Tesla révén kénytelen megküzdeni a keleti konkurenciával, hanem a Neuralink kapcsán is, nemrég ugyanis a kínaiak is saját BCI-t lepleztek le.

A Reuters hírügynökség beszámolója alapján a Neucyber néven prezentált hardvert a Beijing Xinzhida Neurotechnology nevű cég készítette el, és már tesztelte is azt egy majmon, amely az agyba ültetett chip segítségével képes volt pusztán a gondolataival irányítani egy robotkart. A Beijing Xinzhida Neurotechnology szerint a technológiát függetlenül fejlesztették ki, és ez Kína első nagy teljesítményű invazív (értsd: beültetést igénylő) agy-számítógép interfésze.

Hirdetés

Mint Kínában az megszokott, ebben a projektben is benne van a hatalom keze, a Reuters legalábbis egy cégadatbázisra hivatkozva azt írja, hogy a fejlesztőcég irányító részvényese a pekingi önkormányzat állami vagyonkezelője. A kommunista rezsimhez való kötődés kapcsán a beszámoló megjegyzi, hogy az ország ipari és informatikai minisztériuma egy tavalyi fórumon fontos és élvonalbeli feltörekvő technológiának nevezte az agyi chipeket.

Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődhetnek a Neucyber emberi tesztjei, de elképzelhető, hogy Kínában könnyebb lesz megszerezni az ehhez szükséges engedélyeket, mint a Neuralink esetében volt, hiszen itt az egyben ellenőrző szerepet is betöltő államgépezet maga is érdekelt a fejlesztés gyorsításában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.