Hirdetés

Videón sakkozik és a Civilization VI-ot is tolja az Elon Musk agyi chipjével kezelt férfi



|

A kísérleti alany szerint a chipet kezelni olyan érzés, mintha a Star Warsból ismert Erőt használnánk.

Hirdetés

Elon Musk sok dologról álmodozik a Mars meghódításától a teljesen  önvezető elektromos autókon át a közösségi média feje tetejére állításáig, a listán pedig az agyba ültethető chipek is ott szerepelnek, amelyek nemcsak a különböző testi fogyatékokkal élőknek könnyíthetik meg az életét, de szerinte hosszabb távon az egészséges embereket is lenyűgöző képességekkel ruházhatják fel.

A milliárdos erre a célra létrehozott cége, a 2016-ban alapított Neuralink közel egy évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt az emberi alanyokon végzett kísérletekre, majd idén januárban végre is hajtotta az első ilyen beültetést, most pedig egy videón láthatjuk, mire képes egy mikrochippel felturbózott páciens.

Hirdetés

A cég az ugyancsak Musk-érdekeltség X felületén osztott meg egy 9 perces videót, amiben egy súlyosan mozgáskorlátozott férfi a gondolatai és az agyába ültetett chip segítségével játszik számítógépes sakkot, valamint arról beszél, hogy a Neuralinknek köszönhetően a Civilization VI nevű, meglehetősen összetett, körökre osztott stratégiai játékkal is képes átkockulni az éjszakát.

Az irányítás elsajátításához a kísérleti alanynak előbb meg kellett tanulnia különbséget tenni a megkísérelt és az elképzelt mozgás között, majd a kezei "mentális mozgatásával" ismerkedett meg, végül pedig már csak a kurzorra koncentrált. A férfi szerint a Neuralink hardverével navigálni olyan érzés, mint a Star Warsban látott erőmanipuláció, vagyis amikor a Jedik és sithek pusztán az akaratukkal mozgatnak tárgyakat.

A páciens összességében nagyon elégedett az eredménnyel és hálás a cégnek a lehetőségért, ezért másokat is arra buzdít, hogy bátran jelentkezzenek, ha maguk is szeretnék kipróbálni az agyműtétet igénylő eszközt. Aki azonban erre adja a fejét, annak előtte érdemes figyelembe vennie, hogy egy korábbi jelentés szerint a kezdeti állatkísérletek során több majom is elpusztult, nemrég pedig további hiányosságokra derülhetett fény a Neuralink háza táján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.