Hirdetés

Trükközésekre és hiányosságokra bukkantak a Neuralinknél végzett kísérletek kapcsán



|

Elon Musk agyba ültethető chipeket fejlesztő cégénél az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság vizsgálódott.

Hirdetés

Év elején robbant be a nyilvánosságba Elon Musk agyba ültethető chipeket gyártó cégének fejlesztése. A számos állatkísérletben tesztelt eszközről már korábban is sokat lehetett hallani, de a közelmúltban megkezdett emberkísérletek miatt ismét az érdeklődés középpontjába került az ellentmondásos milliárdos Neuralink nevű cégének innovációja.

A nagy érdeklődést kiváltó újdonsággal már az állatoknál is akadt probléma. Több ellentmondásos beszámoló után fény derült arra, hogy nem mindig tartották be az érintettek az etikus tesztelés alapvető szabályait: 2018 és 2022 között körülbelül 1500 kísérleti állat pusztult el a kísérletek során.

Az aggályok ellenére az újév beköszöntével megkezdték az első emberen végzett beavatkozást is. Az első eredmények biztatóak: a kísérlet alanya gondolataival képes volt egy egér kurzorát mozgatni.

Hirdetés

Egy a napokban megjelent jelentés most arról tanúskodik, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) tavaly nyáron végzett átfogó vizsgálata során számos szabálytalanságra derült fény a kísérletek dokumentálásával és minőségi ellenőrzésével kapcsolatosan.

A cég kaliforniai telephelyén végzett vizsgálat eredménye szerint az eljárás során alkalmazott eszközök beállításairól, illetve egyes eljárásokról semmilyen feljegyzés nem készült a procedúra során. A Reuters azt írja, a vizsgálat az adminisztratív hiányosságokon túl más szabálytalanságot nem tárt fel.

A Neurolink tesztelés alatt álló technológiájának célja az, hogy egy olyan gondolati irányítású interfészt hozzon létre, aminek segítségével az elektronikus eszközeinket agyi aktivitással tudjuk kezelni. A találmány segítség lehet súlyos betegséggel küzdőknek, például afáziásoknak, akik nem tudnak kommunikálni a külvilággal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.