Hirdetés

Máris lecsengőben a ChatGPT-láz?



|

A megjelenése óta először csökkent az MI-chatbot látogatottsága.

Hirdetés

A november végén elrajtolt ChatGPT esetében nem túlzás a "jött, látott és győzött" szófordulattal élni, hiszen a mesterséges intelligencián alapuló chatbot már februárban átlépte a 100 millió felhasználót, minden idők legyorsabban növekvő webes szolgáltatásává válva.

A változatos feladatokra bevethető szöveggenerátor valóságos MI-lázat robbantott ki a tech szektorban, ám továbbra is kérdéses, hogy az ehhez hasonló generatív modellek valóban átalakítják-e az életünket, vagy végül ők is ugyanolyan múló hóbortként végzik, mint az NFT-k, a metaverzum vagy a 3D-s tévék.

Hirdetés

Első pillantásra az utóbbira utalhat, hogy a Similarweb legfrissebb adatai szerint május és június között csökkent a ChatGPT weboldalának forgalma: az Egyesült Államokban 10,3 százalékos, világszerte pedig 9,7 százalékos mínuszt könyvelhetett el a szolgáltatás. Ezzel párhuzamosan a chatbottal töltött átlagos idő is rövidebb lett (-8,5%), valamint globálisan 5,7%-kal esett vissza az egyedi látogatók száma.

A csökkenés mögött kétségtelenül ott lehet az újdonság varázsának elmúlta, ahogyan az is, hogy a teljesen ingyenes Bing Chat keretében is elérhetővé váltak a ChatGPT képességei, vagy hogy a rajt óta a fejlesztő OpenAI rengeteget "butított" az algoritmuson, hogy megvédje magát a támadásoktól. A chatbot így ma sok olyan kérést nem hajlandó teljesíteni, amit az induláskor még kirázott a csuklójából.

Mielőtt azonban még temetnénk a szolgáltatást, nem árt figyelembe venni egy fontos tényezőt: a Similarweb által vizsgált május-júniusi időszak épp az év azon része, amikor elindul az iskolai nyári szünet. Márpedig a ChatGPT közönségének tetemes részét a diákok teszik ki, akik különböző beadandók és házi feladatok kapcsán kérik a chatbot segítségét. Francois Collet, a Google DeepMind munkatársa szerint erre az összefüggésre utal, hogy a ChatGPT-t érintő keresések pont akkor kezdtek látványosan csökkenni, amikor a Minecraft iránt kilőtt az érdeklődés.

Magyarán korai lenne még lemondani a ChatGPT-ről, annál is inkább, mivel a szolgáltatás mobilos alkalmazása is a Similarweb által figyelembe vett időszakban indult el, amely szintén elszipkázhatott némi forgalmat a webes felülettől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.