Hirdetés

Máris megszenvedi a chiphiányt a DDR5-ös memóriák gyártása



|

Komoly csúszásban vannak a beszállítók, ha hihetünk a legfrissebb pletykának.

Hirdetés

Az Intel Alder Lake processzorok bemutatkozásával és a Z690-es alaplapok piacra kerülésével végre elindulhat a generációváltás, a jelek szerint azonban hosszabb távon is hiánycikknek bizonyulhat az ehhez szükséges DDR5-ös memória.

A 12chip ugyanis úgy értesült, hogy az új RAM-ok gyártói komolyan megszenvednek az igények kielégítésével, méghozzá az egyik alkatrész hiánya miatt.

Hirdetés

A gondot az energiamenedzsmentet végző PMIC (Power Management Integrated Circuit) chipek okozzák, melyek megrendeléseit állítólag már csak 35 hetes szállítási idővel teljesítik a beszállítók.

A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy ezek az apróságok 10-szer drágábbak a DDR4-es megfelelőiknél, ami a fogyasztói árakban is megmutatkozik. Persze a 12chip jelentését megelőzően sem volt kérdés, hogy nehéz,  és főként költséges fába vágja a fejszéjét az, aki ragaszkodik a mielőbbi generációváltáshoz.

A hardveres piac főszereplői, így például az Intel, az Nvidia és az AMD egyébként mind egyetértenek abban, hogy 2022-ben sem fog jelentősen enyhülni a chiphiány, bár az utóbbit dirigáló Lisa Su kétszer is úgy nyilatkozott, hogy a jövő év végére már valamelyest javulhat a helyzet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.