Hirdetés

Mark Zuckerberg kikelt a Facebookot ért vádak ellen



|

A vezető továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a cége méltánytalan támadások kereszttüzében áll.

Hirdetés

Példátlan kihívás elé néz a Facebook PR-osztálya, miután a vállalat belsős anyagait kiszivárogtató egykori alkalmazott, Frances Haugen 17 nagy sajtóorgánum (pl. CNN, Associated Press, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, Reuters) számára is bepillantást engedett a botrányt kavart bizalmas dokumentumokba.

A legolvasottabb híroldalak most sorra közlik az iratokból levont következtetéseiket, így egyebek mellett azt, hogy szűk körben a Facebook távozó alkalmazottai is súlyos kritikákat fogalmaztak meg a problémákat (gyűlöletbeszéd, zaklatások, politikai manipuláció) ignoráló vezetéssel szemben.

Hirdetés

A Facebook-birodalom alapító-vezetőjét már az ügyben vizsgálódó szenátusi bizottság is szívesen meghallgatná, ám Mark Zuckerberg eddig nagyrészt visszavonulva követte az eseményeket. Ez egyetlen komolyabb megnyilvánulása egy csaknem három hete közölt Facebook-poszt volt, melynek fő üzenete, hogy a nyilvánosságra került információkból szemezgető sajtó torz képet fest a cégéről.

A Facebook nemrég tartott negyedéves pénzügyi beszámolóján viszont kénytelen volt ismét hangot adni a véleményének, ám önkritika helyett inkább a visszatámadás mellett döntött.

"A jóhiszemű kritika segít abban, hogy jobbá váljunk, de az a véleményem, hogy amit most látunk, az egy összehangolt erőfeszítés arra, hogy a kiszivárgott dokumentumok szelektív felhasználásával hamis képet fessenek a cégünkről."

Zuckerberg külön kitért azokra a vádakra, melyek szerint nem tesznek semmit a belsős vizsgálataik megállapításai (például, hogy az Instagram káros hatással van a tinédzserek mentális egészségére) alapján, ha a szükséges intézkedések negatívan befolyásolnák a növekedést.

"Az igazság az, hogy nyitott kultúránk van, ahol ösztönözzük a munkánkkal kapcsolatos vitákat és kutatásokat, így sok olyan problémában is előrelépést érhetünk el, amelyek nem csak ránk jellemzőek. Az iparágban vezetőnek számító programokkal rendelkezünk, amikkel a termékeink hatásait tanulmányozzuk és átláthatóságot biztosítunk."

A Facebook urának továbbá arról is megvan a véleménye, hogy sokan a közösségi oldalt okolják az amerikai társadalom egyre élesebb polarizációjáért:

"A megosztottság már azelőtt erősödni kezdett az Egyesült Államokban, hogy én megszülettem volna."

Végezetül pedig odabökött még egyet a Facebookot kritizáló tudósításoknak, igyekezve csökkenteni a negatív hírverés jelentőségét:

"Nem tudjuk megváltoztatni a média mögöttes dinamikáját, de van egy másik közönség, amelyet szolgálunk, és ami mindig fontosabb volt, s ezért igyekszem rájuk koncentrálni: az emberek."

Zuckerbergnek abban igaza van, hogy valószínűleg a sajtó legkritikusabb megállapításai sem befolyásolják komoly (vagy akár bármilyen) mértékben a Facebook felhasználóinak számát, hiszen a hónap eleji nagy leállás is rámutatott, hogy a névváltoztatás előtt álló cég szolgáltatásai szerves részévé váltak az emberek mindennapjainak.

A médiánál azonban sokkal fontosabb, hogy mire jut majd az iratokat szintén vizsgáló kongresszus és a tőzsdefelügyelet, a hivatalos szervek ugyanis még sok borsot törhetnek a globális metaverzumról álmodozó Mark Zuckerberg orra alá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.