Hirdetés

Még nagyon sokáig nem fogjuk leváltani az OLED-kijelzőket



|

Új ütemterv árulkodik az ígéretes MicroLED technológia elterjedéséről.

Hirdetés

Az utóbbi évtizedben a szebb színeket, jobb kontrasztot és energiatakarékosabb működést kínáló OLED-kijelzők egyre inkább a háttérbe tolták a hagyományos LCD-paneleket, ám ez a technológia sem a végállomás, az iparági szereplők ugyanis már javában dolgoznak a következő ígéretes megoldáson, a szervetlen LED-struktúrára épülő MicroLED megjelenítőkön.

Ez számos előnnyel bír az OLED-hez képest, köztük a rövidebb válaszidővel, az energiatakarékossággal, a hosszabbra becsült élettartammal, a jobb hőállósággal és a szélesebb színskálával. Csupa-csupa csábító ígéret, a megvalósulásukra viszont még nagyon sokat kell várnunk.

Hirdetés

A technológia támogatására létrejött iparági összefogás, a MicroLED Industry Association ugyanis nemrég közzétette az új kijelzők elterjedésével kapcsolatos ütemtervét, amely alapján még messze van a következő generációs panelekre épülő fogyasztói eszközök debütálása. Az alább látható táblázat alapján az okostelefonok esetében még 2030-2033 között is csak a kezdeti kutatásoknál és a kis szériás kísérleti gyártásnál fog tartani az ipar, míg a laptopok piacán ekkortájt fognak megjelenni az első, MicroLED-panelekkel szerelt prémium modellek.

Magyarán a következő 10 évben jó eséllyel senkinek sem lesz MicroLED-kijelzős okostelefonja, a pénzesebb vásárlók viszont 2033 környékén már befizethetnek olyan notebookokra, amelyek túllépnek az OLED-en. Ennél valamivel gyorsabb lesz a haladás a jóval kisebb kijelzőket igénylő viselhető kütyük (okosórák, okoskarkötők) szegmensében, ahol 2033-ra már nem csak a méregdrága termékekben köszönhet vissza a technológia.

További fontos termékkategória a televízióké, ahol a fogyasztói modellek kapcsán a szervezet ugyanazzal a tempóval számol, mint a mobiloknál, vagyis még 10 év múlva sem lesznek megvásárolható MicroLED-alapú tömegtévék a piacon. Ezzel szemben az információs kijelzőknél és a nagyobb méretű, ultra-prémium tévéknél már 2026-2029 között növelhetik a vonatkozó gyártókapacitást, 2030-2033 között pedig a gyártási költségek is csökkenésnek indulhatnak.

Minden összegezve a halandó vásárlók szempontjából a MicroLED a következő évtized során sem fog sok vizet zavarni, de ez nem is különösebben meglepő, hiszen még az OLED-kijelzős laptopok, mobilok és tévék sem bukkantak fel az olcsóbb árkategóriákban.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.