Hirdetés

Megérkeztek a Samsung Galaxy S23-ak, hogy megmutassák, milyen ma az androidos csúcsélmény



|

Háromféle méret, sokféle tárhelyopció és az a bizonyos 200 MP-es kamera. Az S23-ak számozásban és külsőben is kicsit léptek előre, de vajon odabent van-e akkora előrelépés, hogy megérje váltani?

Hirdetés

Mondhatni menetrendszerűen érkezett meg február első napján a három, idei évre tervezett Samsung Galaxy S-szériás mobiltelefon. A tavalyi generációhoz hasonlóan ezúttal is az S23 a legkisebb modell - már ami a méretet illeti, amit szorosan követ az S23+, majd a hero modell, a csúcskészülék, az S23 Ultra.

Utóbbi külsőre, dizájnra és belsőre is több mindenben különbözik a két kistestvértől, és hát ez bizony árban is igen erősen meglátszik. De ne rohanjuk ennyire előre, nézzük, mit frissített a Samsung 2023-ban.

Hirdetés

Samsung Galaxy S23 és S23+

A két alapmodell vita nélkül a felső kategóriába sorolható, és ahogy az korábban is volt, a "+" jel túl nagy eltérést nem jelent. Idén a Samsung teljesen lemondott a saját fejlesztésű Exynos központi egységek használatáról, helyette a Qualcomm Snapdragon 8 Gen2-t vetette be, amelynek két igazán fontos előnye van az evolúciós gyorsuláshoz képest. Egyrészt sikerült sokkal alacsonyabb hőtermelést elérni, másrészt a képfeldolgozáson is rengeteget javítottak. A Samsung ezt az együttműködést olyan komolyan vette, hogy kifejezetten a Galaxy-khoz igazított SD 8 Gen2-ről beszél, ami az előzetes információk szerint mindössze némi órajeltuningot rejt.

Külsőre minimális a változás, de az ígéretek nagyok az S23 és S23+ esetében
Külsőre minimális a változás, de az ígéretek nagyok az S23 és S23+ esetében

Az alap, 168 grammos Galaxy S23 6,1"-os kijelzője FHD+ Dinamikus AMOLED és 48-120 Hz közötti frissítésre képes, az akkumulátor pedig minimálisan nőtt 3900 mAh-ra. A 196 gramm tömegű S23+ ezzel szemben 6,6"-os, és mivel nagyobb a kijelző mérete, az akkumulátor is ehhez igazodik: 4700 mAh-s. A töltésnél a kicsi modell sajnos még mindig 25 watton áll, az S23+ viszont már 45 wattal is tölthető, ami üdvözlendő, bár a kínai telefonok 200 Watt körüli értékeitől fényévekre van. A vezeték nélküli töltés és töltésmegosztás is megmaradt, az IP68-as védelemről sem kell lemondanod, van BT5.3, Wi-Fi 6E, 5G, sztereó hangzás, 8K-s felvétel, ujjlenyomat-olvasó, DeX-üzemmód és többféle RAM+tárhely kombináció.

A fotós részleg (hardveresen) keveset változott, de az SoC sokat erősödött
A fotós részleg (hardveresen) keveset változott, de az SoC sokat erősödött

Utóbbinál a memória minden esetben 8 GB, a tárhely pedig 128 és 512 GB között változhat ártól függően. Mindkét készülék Corning Gorilla Glass Victus 2 védelmet élvez, ami a ma elérhető legjobbnak számít, és az üveg borítás a hátlapokra is igaz.

Jack csatlakozó és mSD kártyahely ezúttal sincsen.

Az S23 és S23+ kamerái nem sokat fejlődtek - már ami a hardveres részt illeti. A főegység 50 MP-es, az ultraszéles 12 MP-es (120 fokos látószög), a teleobjektív 3×-os optikai zoomra képes 10 MP-es szenzorral, az előlapon pedig egy 12 MP-es kamera figyel téged.

Idén is az Ultra modell diktálja az iramot
Idén is az Ultra modell diktálja az iramot

Samsung Galaxy S23 Ultra - a nagy dobás

Kistesóival ellentétben a csúcsmodell, az Ultra igenis fontos területeken tudott jelentősen fejlődni. A dizájn az S22 Ultráéhoz hasonló (értsd: ugyanolyan) és továbbra is megkapod a bal alsó sarokból előcsalogatható S-Pen stylust. A kijelző 6,8"-os, QHD-felbontású és 1-120 Hz-en képes frissíteni. A 234 grammos készülék igazi újdonsága, amiről oly sok pletyka keringett, igaz:

a főkamera 200 MP-es szenzort kapott.

Ezt egy 12 MP-es ultraszéles és két darab 10 MP-es, 3×-os és 10×-es optikai zoomra képes kamera egészíti ki a hátlapon. Elöl ellenben egy 12 MP-es kamerával kell beérned. Az Ultra esetében a 30×-os hibrid zoom határa is átléphető és 100×-os zoomot érhetsz el - ezt nevezi a Samsung Space Zoomnak. Újdonság az is, hogy 8K-ban immáron 30 fps sebesség is elérhető.

A 200 MP-es szenzor a hátlapon van, a selfie 40-ről 12 MP-re váltott
A 200 MP-es szenzor a hátlapon van, a selfie 40-ről 12 MP-re váltott

Az S23 Ultra mindenből a legjobbat kapta, így akkumulátora 5000 mAh-s, ami 45 wattos gyorstöltést kezel, viszont a vezeték nélküli töltés a tavalyi 15 wattról 10 wattra mérséklődött, ami érdekes döntés. Nem hiányzik az IP68-as védelem, a Victus 2 üveg, ha pedig szereted az óriástárhelyet, 12 GB RAM-mal és 1 TB tárhellyel szerelt modellt is választhatsz akár többféle színben is.

Erőből nincsen hiány és a kijelzőkre sem lehet sok panasz
Erőből nincsen hiány és a kijelzőkre sem lehet sok panasz

A körítés, ami akár fontosabb is lehet

Lélegzetelállító, forradalmi újdonságokat vártál az S23-as szériától? Hardveresen jól kiszámítható, evolúciós előrelépést kaptunk, amit egyesek biztosan csalódásként élnek meg, de be kell látni, ez így volt logikus: az extravaganciának ott a Fold és a Flip, az S23-aknak pedig a klasszikus receptet követve kell fenntartaniuk a Samsung piaci pozícióját - és ezt várhatóan meg is fogják tenni.

Azért némi fanyalgást mi is megengedünk magunknak. Tény, hogy a két kicsi S23-as is csúcsmobil, de mi markánsabb váltást is el tudtunk volna képzelni kamerafronton. Szintén jó lett volna, ha ezek a kijelzők is képesek 1 Hz-re lassítani frissítési rátájukat és hát a töltésben is nagy a lemaradás a vetélytársakhoz képest.

A hardver mellett azonban a körítés sem elhanyagolandó tényező, és itt igencsak sokat kínál a Samsung. No nem a doboz tartalmára értve, ugyanis a telefon mellett csak PIN-tű és Type-C kábel jár a mobilokhoz.

A szoftveres támogatás nagyszerű: mindegyik S23 már Android 13-mal és OneUI 5.1-gyel érkezik, amihez 4 főverzió-frissítés, valamint 5 évnyi biztonsági frissítés jár. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a Samsung viszonylag jól tartja az ütemet, nem késik a havi frissítésekkel. A másik fontos tényező a színkínálat. Mindhárom új készülék számos színben elérhető, amelyek egyértelműen igazodnak az aktuális trendekhez (de azért fekete is lesz mindegyikből). Végül az előrendelői akcióra érdemes kitérni.

Ezek a telefonok drágák, nagyon drágák.

Ezt azzal igyekszik magyarázni a gyártó, hogy itt már nem csupán egy telefonálásra alkalmas készüléket vásárolunk, hanem egy olyan eszközt, ami szinte minden mást kivált: a DeX-szel akár még a laptopot is. Azért igyekeznek az első vásárlókat megjutalmazni. Ennek keretében február 1. és 16. között dupla akkora tárhellyel kapod mobilodat, valamint régebbi S10/20/21/22, illetve Note20 készülékedet 100 ezer forintig felújítják (ReGalaxy program). Kellemes ajánlatok ezek, de most nézzük az árakat, amelyek bizony magasabbak a tavalyinál (az S22 tavaly 335 ezer forinton nyitott):

  • Galaxy S23 8/128 GB                  409 990 Ft
  • Galaxy S23 8/256 GB                  439 990 Ft
  • Galaxy S23+ 8/256 GB                524 990 Ft
  • Galaxy S23+ 8/512 GB                574 990 Ft
  • Galaxy S23 Ultra 8/256 GB         609 990 Ft
  • Galaxy S23 Ultra 12/512 GB       689 990 Ft
  • Galaxy S23 Ultra 12 GB/1 TB      789 990 Ft
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.