Hirdetés

Meglepetés: elbukta a Google az Epic Games elleni pert



|

A bíróság szerint a Google valóban versenyellenes módon üzemelteti a Play Áruházat az Androidon.

Hirdetés

A Fortnite című sikerjáték mögött álló Epic Games még 2020 nyarán perelte be az Apple-t és a Google-t, azzal vádolva az óriásokat, hogy a szabad versenyt sértő üzleti gyakorlatokkal biztosítják az iOS-es App Store és az androidos Play Áruház előnyét, miközben magas jutalékot vonnak a fejlesztőktől az alkalmazásboltokban lebonyolított értékesítések után.

Az Apple elleni vitában már korábban ítélet született, ami nagyrészt az Epic vereségét hozta, ezért sokan arra számítottak, hogy a Google esetében is így lesz, ám végül teljesen máshogy alakult a forgatókönyv.

A VentureBeat beszámolója alapján ugyanis az ügyben eljáró bíróság a Fortnite fejlesztőjének adott igazat, és kimondta, hogy a Google jogellenesen kötötte össze a Play Áruházat és a saját, jutalékot vonó integrált fizetési szolgáltatását. Az ítélet értelmében továbbá a Google monopolhelyzetet teremtett a Play Áruház alapértelmezett telepítésével, annak ellenére is, hogy az androidon egyébként engedélyezett az alternatív appboltok használata.

Hirdetés

A keresőóriás végül azon bukta el az ügyet, hogy az Epic tanúkkal tudta bizonyítani, hogy a vállalat a Project Hug nevű program keretében aktívan fizetett a fejlesztőknek és a partnereknek, hogy ne konkuráljanak a Play Áruházzal. Ilyen például az az egyezség, amely alapján a Google több millió dollárral garantálta, hogy a Samsung mobilokon csak a koreai gyártó saját alkalmazásboltja legyen előtelepítve a Play Áruház mellett.

Az Epic érvelésében a Play Áruház ezzel fölényes helyzetbe került, ami jelentős bevételekhez segítette a Google-t az abban vont 30%-os jutalékok révén. A VentureBeat szerzője szerint az Apple ezzel szemben azért nem bukta el a játékfejlesztő elleni pert, mert az almás cég maga gyártja az eszközeit, ezért senkit sem kellett lefizetnie a szolgáltatásai előnyben részesítéséért.

A Google vereségének ugyanakkor valószínűleg nem lesznek közvetlen következményei, mivel a keresőóriás máris bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, így akár további évekbe telhet, mire jogerős ítélet születik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.