Hirdetés

Megváltoztatja és elrontja a szemeidet az okostelefonod



|

Egy szemész szerint igen komoly hatása van az emberekre az okostelefonoknak, amelynek a következménye többek között az, hogy lassan mindenki rövidlátó.

Hirdetés

Andrew Bastawrous szemész szerint az okostelefonok nagyon súlyos hatásokat gyakorolnak a szemeinkre, nem épp kedvező értelemben. Igazából a szemeink alakját is megváltoztathatják. A témának azért is lett aktualitása, mert az okostelefonőrület kezdetét az első iPhone megjelenéséhez társítják, ami a tizedik évfordulójához ért. 

Hirdetés

Bastawrous szerint az emberek rohamtempóban és -mértékben válnak rövidlátóvá, amit a szemgolyóik növekedése okoz. Mindez rossz esetben glaukómát, retinaproblémákat és retinaleválást is okozhat. 

Az emberi szemek növekedése a fiatalkor végén lelassul, majd megáll. Mi történt és történik a Föld okostelefonozó lakosságával az elmúlt 10 évben? Ez a bizonyos folyamat nem áll meg, hanem folyatódik. A jelenség Ázsiában a legsúlyosabb (de az egész világot érinti), Szingapúrban például az iskolát a gyerekek több mint 90 százaléka már rövidlátóként hagyja el. 

A szemészek számára nagy változások jönnek a tech szektor miatt - az emberek szinte kivétel nélkül rövidlátóak lesznek. A kezdeti feltételezések szerint az emberek egyre többet használják a szemeiket közelre (olvasáshoz, mobilozáshoz, gépezéshez), ami a szemet arra ösztönzi, hogy a környezeti szükségtelek miatt váljon rövidlátóvá, ellensúlyozva a fokozott terhelést. Az elmúlt évek bizonyítékai alapján azonban a folyamat túl gyorsan zajlik világszerte ahhoz, hogy ez genetikai vagy tisztán környezeti reakció legyen. A szakértők szerint jóval nagyobb baj, hogy az emberek sokkal kevesebb időt töltenek a szabadban, mint korábban. 

Mivel a gyerekek többet vannak bent kijelzőt nézve, és egyre kevesebbet vannak a szabadban, messzire nézve, ezért a jelenség egyre aggasztóbb. Bastawrous azt is hozzátette, hogy az okostelefonok terjedésével az emberek egyre kevesebbet néznek egymás szemébe, ami a társadalom teljes empátiáját és szociális jólétét rombolja. 

A helyzetet a kiterjesztett valóság sem teszi majd jobbá, sőt.

Most pedig egyre jobban érthetővé válik, hogy Steve Jobs és Bill Gates miért korlátozták azt az időt, amennyit a gyerekeik kijelzőket nézhettek és nyomkodhattak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.